Everest webcam

Nå kan du studere verdens høyeste fjell gjennom dagen – hjemmefra.

Av: Arve
Sist oppdatert: 15. oktober 2011 kl 12.27
Lesetid: 2 minutter

Flere medier melder i dag om at man nå har installert et webkamera som skal overvåke Mount Everest gjennom dagen, fra seks om morgenen til seks om kvelden lokal tid, de neste to årene. 

Aftenposten er blant mange norske aviser som bringer nyheten, og kan informere om at dette er det høyest plasserte webkamera noensinne. Ikke så overraskende det kanskje, med tanke på subjektet for overvåkingen. Kameraet er plassert på toppen av Everests mindre nabo, Kala Patthar, 5643 moh.

Webkameraet er del av et større forskningsprosjekt igangsatt av nepalske myndigheter (og som vi omtalte her på siden tidligere i år), som bl.a. har som mål å foreta en ny og forhåpentligvis endelig høydemåling av Everest etter at det lenge har hersket tvil om den nøyaktige høyden på verdens høyeste fjell. Kameraet er ment å bedre kartleggingen av klimaforandringer på Everest.

Det hersker forsåvidt også tvil om høyden på plasseringen av webkameraet, etter hva vi kan forstå. Kala Patthar er i seg selv gjenstand for forvirring, og høyden er referert å være både 5545 og 5643 moh. (se Wikipedia-artikkelen i lenken over). Når så webkameraet blir oppgitt å befinne seg 5675 moh., og dermed enda høyere enn den høyeste målingen av toppen det skal stå på, vet vi ikke helt hva vi skal tro, men referer inntil videre til den høyeste målingen av Kala Patthar, altså 5643 moh.

Webkameraet kan du logge deg inn på her.

Publisert 15. oktober 2011 kl 12.27
Sist oppdatert 15. oktober 2011 kl 12.27
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen