Som vi meldte for noen uker siden, har det i år vært aktivitet på de siste gjenværende av Himalayas 8000-metere som ennå ikke er vinterbesteget. Simone Moro har ledet en ekspedisjon på Nanga Parbat, og det har i tillegg vært ekspedisjoner både på Gasherbrum I og K2. 

Det ser imidlertid ut til at fjellkjempene går seirende ut av denne runden. Både fra Nanga Parbat og Gasherbrum er det meldt om stadig verre værforhold de siste par ukene, og Moro & co har allerede gitt opp på Nanga Parbat etter at leirene og alle opptråkkede spor oppover på fjellet snødde igjen etter tungt snøfall. På Gasherbrum ligger Gerfried Göschl fremdeles og avventer situasjonen etter hva vi forstår, og langtidsvarslet tyder på at et toppstøt tidligst kan skje i begynnelsen av mars – om det i det hele tatt lar seg gjøre denne vinteren. 

Annonse

Og til slutt: Den russiske ekspedisjonen på K2 møtte en tragisk ende da en av klatrerne, Vitaly Gorelik døde etter å ha pådratt seg store frostskader på fjellet tidligere denne måneden. Russerne har lidd under det samme ekstreme været som alle andre ekspedisjonene den siste måneden, og det var umulig å hente ut Gorelik da helikopteret ikke kunne lande ved base camp pga. sterk vind, tett snøfall og lavt skydekke. Ute av stand til å yte Gorelik den nødvendige medisinske hjelp, mistet ekspedisjonen en av sine sterkeste medlemmer, og prosjektet ble naturlig nok oppgitt.

Gorelik var en av Russlands fremste alpinister, og deltok blant annet på ekspedisjonen som gikk en ny linje opp vestveggen på K2 i 2007. Han var også nominert til Piolet d'Or i 2009, for å ha etablert en ny, vanskelig linje opp Peak Pobedas nordvegg.

Dermed ser det altså ut til at det fremdeles bare vil være Gasherbrum II av Pakistans fem 8000-metere som har fått toppbesøk vinterstid.