Vi har denne vinteren fulgt flere ekspedisjoner som har forsøkt å komme til topps på de siste gjenværende 8000-meterne som står uten vinterbestigning. For noen uker siden så det ut som om sesongen skulle ende uten suksess, etter vedvarende uvær i området, og et tragisk dødsfall på K2. 

Men to ekspedisjoner, fra hhv. Polen og en internasjonal gruppe ledet av østerrikeren Gerfried Göschl, har holdt stand på Gasherbrum I, også kjent som Hidden Peak (8080 moh.), og det meldes nå at polakkene før helgen toppet ut via normalveien (Japanerruta), på fjellets vest- og nordvestside. I tillegg meldes det om at Göschl & co er observert noen få hundre meter unna toppen via en ny rute på sørsiden.

Annonse

De polske klatrerne Adam Bielecki og Janusz Golab skal ha klatret uten ekstra oksygentilførsel, noe som selvsagt gjør prestasjonen enda mer imponerende. 

Grunnen til de noe uklare, foreløpige rapportene skal være at den elektroniske kommunikasjonen på fjellet er rammet av de siste dagenes solstormer. Listen over 8000-metere uten vinterbestigning er derimot klar, og har nå altså blitt en topp kortere: Nanga Parbat, Broad Peak og K2 – alle i Pakistan, de to sistnevnte i Karakoram.

OPPDATERT 13.3.: Det utspiller seg i disse timene et drama på Gasherbrum I. Gerfried Göschl og hans to medklatrere Nisar Hussein (Pakistan) og Cedric Hahlen (Sveits) returnerte aldri til base camp, etter å ha blitt observert tett under toppen på fredag. En større redningsaksjon forsøkes nå iverksatt av den pakistanske alpinklubben, men værforholdene er igjen forverret på fjellet og helikoptrene har problemer med å navigere inn i området. Medlemmer av den polske ekspedisjonen som nådde toppen i helgen forsøker nå å ta seg opp på fjellet for å søke etter de tre, som nå altså har vært savnet i tre døgn.

Vi vil komme tilbake med en ny oppdatering av denne saken så snart det foreligger opplysninger fra base camp.

OPPDATERT 15.3.: Det meldes i dag på Göschls egen nettside at etter å ha søkt på begge sider av fjellet med to helikoptre fra den pakistanske hæren, uten positiv observasjon, gir man nå opp søket etter de savnede klatrerne. Dermed kan vi konstatere at den første vinterbestigningen av Gasherbrum I får en sørgelig bismak, og det internasjonale alpinistmiljøet er enda tre talentfulle klatrere mindre.

Kilder: Climbing, Alpinist, EverestNews, Explorersweb, Karakorumclimb