Broad Peak (8047 moh.) i Karakoram/pakistansk Himalaya var inntil i går en av tre 8000-metere som sto uten bestigninger vinterstid. Nå er altså listen kuttet ytterligere ned, med bare Nanga Parbat og K2 igjen, også disse beliggende i Pakistan.

Den polske kvartetten Maciej Berbeka, Adam Bielecki, Tomasz Kowalski og Artur Malek kunne i går feire enda en nasjonal bragd i Himalaya, men turen ned igjen byr på dramatikk idet denne artikkelen skrives. Ifølge de opplysninger vi sitter med, har Berbeka og Kowalski problemer med å komme seg ned fra skaret på 7900 meter, og ser ut til å måtte ta sin andre nødbivi der i uværet som nå herjer på fjellet. Statusen til de to skal nå offisielt være «savnet», ifølge siste nyhetsoppdatering på explorersweb.com i ettermiddag. 

Annonse

Les også: Head utvider Kore-Serien

Det er bare ett år siden den profilerte østerrikske alpinklatreren Gerfried Göschl, sammen med Nisar Hussein (Pakistan) og Cedric Hahlen (Sveits), omkom under forsøket på å vinterbestige Gasherbrum I like ved Broad Peak i Karakoram.

Vi oppdaterer saken så snart vi vet mer om utviklingen på Broad Peak.

Se også: Andrzej Bargiel kjøre ned fra K2

I mellomtiden kan vi oppdatere litt på historien forut for denne bestigningen. Naturligvis var det polske klatrere som gjorde vintervei i vellinga også denne gangen. Berbeka, Bielecki, Kowalski og Malek kan med bestigningen av Broad Peak føre enda en topp på den oppsiktvekkende listen over polske vinterbestigninger av verdens høyeste fjell – en alpin kultur som fikk en pangstart med første vinterbestigning av Mount Everest, 17. februar 1980 (Leszek Cichy og Krzysztof Wielicki). 

Bakgrunnen for denne kulturen er å finne i femti- og sekstiårenes kommuniststyrte Polen. Polske klatrere kunne ikke reise utenlands, så mens verdens høyeste fjell ble førstebesteget etter tur, måtte de finslipe både teknikk og utholdenhet i de hjemlige Tatrafjellene på grensen til daværende Tsjekkoslovakia.

Etter at alle topper og linjer der var besteget, ble den neste utfordringen å også gå dem om vinteren, og polske og tsjekkiske klatremiljøer ble blant verdens fremste på utholdende og lidelsesfull vinterklatring. Når så det strenge reiseforbudet ble myket opp i løpet av 1970-årene, kunne polske alpinklatrere stille med både erfaring, vilje og sult på nytt terreng. 

Nettstedet Alpinist hadde en artikkel om den polske vinterklatringen i Himalaya for et par år siden, som vi tror skulle tåle gjensyn også i år – les den her.

Listen over polske førstebestigninger av 8000-metere om vinteren er nå følgende:

Everest: Krzysztof Wielicki, Leszek Cichy, 17. februar 1980
Manaslu: Maciej Berbeka, Ryszard Gajewski, 12. januar 1984
Dhaulagiri: Andrzej Czok, Jerzy Kukuczka, 21. januar 1985
Cho Oyu: Maciej Berbeka, Maciej Pawlikowski, 12. februar 1985
Kangchenjunga: Krzysztof Wielicki, Jerzy Kukuczka, 11. januar 1986
Annapurna: Jerzy Kukuczka, Artur Hajzer, 3. februar 1987
Lhotse: Krzysztof Wielicki, 31. desember 1988
Gasherbrum I: Adam Bielecki, Janusz Golab, 9. mars 2012
Broad Peak: Maciej Berbeka, Adam Bielecki, Tomasz Kowalsiki and Artur Malek, 5. mars 2013

De eneste ikke-polakker som har klart å klemme seg inn på denne eksklusive lista, er italienske Simone Moro, som har første vinterbestigning av tre 8000-metere, sammen med en polsk (selvfølgelig) partner (Shishapangma), en kasakstaner (Makalu) og en amerikaner (Gasherbrum II):

Shishapangma: Piotr Morawski (Pol), Simone Moro (Ita), 14. januar 2005
Makalu: Simone Moro, Denis Urubko (Kaz), 9. februar 2009
Gasherbrum II: Simone Moro, Denis Urubko, Cory Richards (USA), 2. februar 2011

Se også artikkel om Broad Peak-bestigningen på Planet Mountain.

Oppdatert 9.3.: Den siste oppdateringen på nettsiden polishwinterhimalaism.pl fastslår at alt håp er ute for Berbeka og Kowalski.

Ekspedisjonslederen skriver følgende: Considering all the circumstances, conditions, my experience, history of Himalayan mountaineering, knowledge regarding physiology and high-altitude medicine as well as consultations with doctors and co-organizers of the expedition in Poland, I have to declare Maciej Berbeka and Tomasz Kowalski dead. 

Les også: Slik velger du skisko

Les også: Fri Flyt sine nyheter om toppturer i Romsdalen