Stian Christophersen har førstebesteget Shantaram (8c) på Hvarnes ved Kongsberg. Ruta ble kreert under den store oppborringen av klippen som fant sted sent på 90-tallet, og ligger langt til høyre på feltet. – Ruta ble boltet skjærtorsdag 27/3-97, sier Håkon Hansen til Klatring. – Jeg hadde store ambisjoner, men det ble for få turer.

Innsatsen har uansett gitt østlendingene mye hardt å jobbe på, og Stian Christophersen fikk endelig et nytt prosjekt å ta tak i.

Annonse

– Jeg er jo veldig fornøyd da, føler helt klart at det er den hardeste ruta jeg har gått og klatremessig en av mine beste opplevelser. Jeg prøvde den en gang for sikkert seks år siden, og så var det Leif Henning som «maste» meg ned dit i høst. I en kombinasjon av nysgjerrighet og manko på buldreprosjekter ble jeg med, og ble supergira fra dag en!

Christophersen brukte totalt seks dager på ruta, og forteller at pumpen var det største problemet.

– Den største utfordringen for meg var å kunne gå inn i cruxet uten å være sliten. Cruxet er de fem siste flyttene på ruta, lange flytt mellom pinchete sidetak, og avsluttes med et byks til toppjuggen. Man skipper cruxbolten, og isolert er nok bulderet solid 7C. Etter å ha klatra 25 meter med 8+-klatring føltes det enda kjipere. Jeg falt flest ganger på flyttet ut til høyre (se bildet), en lang og blind slap til en slopy trefinger pinch. De to siste forsøkene før sending falt jeg på de to neste flyttene før catchen. Om det er 8c gjenstår jo, som alltid, å se, men det føltes for meg hardere enn noen annen rute jeg har gått.

Klaus Øiseth besteg i høst Direkterekyl på feltet Bergflødt i Lier, som han mener er 8b+. Spekulasjonene går dog i retning av at den kan være 8c. Med Fraulein (8c) på Kvam ved Sogndal er vi da oppe i tre ny ruter av grad 8c. Av denne graden har vi fra før Fryktelig i tvil (8c) ved Sirdal og Flykrasj (8c) på Hell.

Se fører for feltet på headwall.com

Stian Christophersen går Shantaram (8c) på Hvarnes. Foto: Leif Henning Broch Johnsen
Stian Christophersen går Shantaram (8c) på Hvarnes. Foto: Leif Henning Broch Johnsen

Perser: Stian Christophersen går Shantaram (8c) på Hvarnes. Foto: Leif Henning Broch Johnsen

karthvarnes

Vestfold: Hvarnesklippen ligger rett nord for Larvik.