/ Kolsås

Parkeringstrøbbel på Kolsås (oppdatert)

Den som frekventerer Øvre Sydstup har kanskje oppdaget rekken av skilter langs veien

Sist oppdatert: 12. juni 2014 kl 14.42
Man har alltid kunnet parkert på høyre side av veien, men nå er det satt opp forbudsskilt hele bakken opp til bommen. Foto: Dag Hagen
Man har alltid kunnet parkert på høyre side av veien, men nå er det satt opp forbudsskilt hele bakken opp til bommen. Foto: Dag Hagen
Lesetid: 3 minutter

På Kolsås utenfor Oslo ligger Øvre Sydstup, Nedre Sydstup og Østveggen – svært populære klatrevegger for østlendinger ... og norsk sportsklatrings vugge. 

Det har alltid vært mulig å parkere langs veien opp til bommen før man begynner å gå.

Men nå er det slutt på det. Uvisst av hvilken grunn er det nå satt opp en rekke med parkering forbudt-skilt, i flere hundre meter, som gjør det svært vanskelig å parkere. Det finnes en liten plass, men den rommer kun noen få bilder.

Kolsås er et yndet sted også for mosjonister, og kan by på et fantastisk utsiktspunkt mot den vakre Oslofjorden. Derfor er det merkelig at det under fjellet skal være forbudt å parkere. 

Kolsåsklatrer Arne Larsen fra Oslo har undersøkt saken. Han sier følgende til norsk-klatring.no:

– Var i kontakt med kommunen en rekke ganger sist høst vedrørende parkeringsmulighetene på parkeringsplassen, og da sa de faktisk at parkeringen på høyre side av veien ikke var tillatt, men at det ikke var merket som ulovlig. Det er en kommunal vei og da er vel regelen at man må stå utenfor veibanen (utenfor den hvite stripa på veier hvor det er oppmerking).

Hvorfor skiltene er satt opp er ikke Larsen helt sikker på, men han antyder at det har vært parkeringskaos enkelte helger.

– Jeg synes jo ikke bilene har vært til sjenanse, men det er muligens huseierne i området som har klaget og gått lei av å snirkle seg ut fra eiendommene sine. På lørdager og søndager har det vært temmelig kaotisk til tider og det har nok også vært tilfeller hvor parkerte biler har stengt for eller vanskeliggjort innkjøringen til eiendommer.

– Det kommunen sa var iallefall at parkering på høyre side av veien aldri har vært tillatt og at de nå har satt opp skiltene for å opplyse om dette. Skogbrukssjefen i Bærum Kommune sa de hadde kommet med anbefalinger til politikerne om å bedre parkeringsmulighetene i området, men den politiske kverna maler vel langsomt.

Vi undrer oss over hva kommunen nå tenker at løsningen skal være, da det heller ikke på flata, langt nedenfor bommen, er parkeringsmuligheter. Saken er sendt til kommunen, med forespørsel på om det kommer en løsning.

Oppdatert mandag 16. juni:

Vi ble nå oppringt fra Bærum kommune, og i samtalen går det fram at det strengt tatt ikke er noe problem med parkering på høyre side (sett oppover). Det er i situasjoner der biler i tillegg står parkert på venstre side som har skapt problemer, noe som jo er opplagt i forhold til gatas bredde. Her har det alltid vært forbudt å stå, men som kommunens representant sa:
– Vi har ikke parkeringsvakter som jobber på søndager.

Vi undrer oss over kommunens løsning: Forby all parkering, fordi noen har feilparkert på venstre side og skapt trafikkproblemer.

Løsningen må jo være å håndheve loven mhp parkering, og dermed kunne fjerne alle p-forbudtskiltene på høyre side.

Det er også underlig at grøfta på høyre side ikke planes ut. Det vi gi opptil to meter ekstra veibredde og dermed langt bedre parkeringsmuligheter.

parkering_kolsås
parkering_kolsås

Projisering: Det viser seg at det ikke er på høyre side problemet stikker. Folk har parkert på venstre side, og da blir det kaos. Det har alltid vært forbudt å parkere på venstre side. Løsningen for kommunen er altså å ikke å håndheve loven, men å forby parkering på begge sider av veien. Foto: Dag Hagen

Publisert 12. juni 2014 kl 14.42
Sist oppdatert 12. juni 2014 kl 14.42
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen