Heller mot nord

Her et par intervjuer i etterkant av helgens Nasjonale klatresamling.

Sist oppdatert: 28. juni 2012 kl 11.19
Lesetid: 6 minutter

Nasjonal klatresamling er over og med 220 deltagere er både arrangører og tilreisende fornøyde. Vi tok en prat med et par av de som var der; Magnus Midtbø som representant for stjernene og Geir-Hugo Hanssen som var ivrig bak kamera. Bildene hans ble publisert på facebooksiden «I love climbing» med veldig god respons.

 Magnus er hjemme igjen etter besøket.

– Jeg var der bare et par dager. Nå er WC-sesongen like rundt hjørnet. Siden jeg skal være med på alle i år, må jeg fokusere, selv om det er vanskelig.

– Hvordan var festivalen?

– Flatanger viste seg fra sin beste side under festivalen. Fantastisk vær. Litt varmt, men alltids noen tider på døgnet med bra forhold. Mye hyggelige folk og bra mat. Det føltes som å være i Spania eller Ceüse, hvor campen var full av klatrere. Med så mange klatrere ble det også oppdaget nye linjer, og graderingene på de lettere rutene ble kalibrert. Eneste negative var mygg og knott, som dukket opp på andre dagen under festivalen. Hvis man legger festivalen noen dager tidligere neste år, vil man unngå det.

– Hva syntes Dani Andrada om stedet? Fikk han prøvd noen av de virkelig harde rutene?

– Han syntes det er veldig tøft. Det var ingen som prøvde de hardeste rutene, da vi ikke hadde så mye tid. Men i følge ryktene kommer Ondra til helgen, så det blir spennende å se hva han kan gå.

 – Han konkurrerer kanskje ikke noe særlig?

– Tror Ondra bare skal være med på VM i år.

 – Hvor skal du på dine konkurranser?

– Første blir i Chamonix, deretter Briancon uken etter. Blir også fire uker i Asia i høst – Kina, Sør-Korea og Japan. Det blir første gang jeg er med på alle, håper på et bra sammenlagt resultat.

– Frister det å dra tilbake til Flatanger? Kommer du til å tilbringe mye tid der?

 – Ja, jeg kommer tilbake. Vet ikke hvor mye tid det blir i år, men vurderer å bygge hytte der oppe på sikt. Tomter er billige. For å gå prosjektet mitt må jeg tilbringe mer tid der. Det er mye større enn noe sørover, vil jeg påstå. Dessuten er fjellkvaliteten unik. Veldig mye forskjellige formasjoner, og nesten ikke noe løst.

 – Hva er alternativet til Flatanger sommerstid?

– Det er vel Sør-Afrika, Ceüse og Rodellar? Er ikke så mange bra sommer-destinasjoner.

Geir-Hugo Hanssen fra Trondheim hjalp til under forberedelsene og knipset bilder under festivalen. Et av disse ble postet på siden «I love climbing» og høstet ikke mindre enn 1528 «likes».

– Veldig gøy at så mange likte bildet som ble publisert via «I love climbing». Glad jeg ikke fikk «notifications» for alle som likte bildet!

– Jeg er veldig fornøyd med festivalen på Flatanger! Området er jo utrolig flott og nå som det er kommet mye nye boltede ruter, så er det jo mulig å dra dit å klatre for oss som ikke klatrer helt på elitenivå. Det var virkelig imponerende å se Dani, Ethan og Magnus jobbe seg oppover taket i hula! Festivalen var veldig bra organisert takket være Per Arne Hamre. Veldig bra foredrag av Ethan og Dani. Jeg fikk dessverre ikke med meg foredraget til Magnus, siden jeg måtte reise hjemover da. Det var også veldig kjekt å kunne treffe på nye likesinnede personer som liker klatring.

– Gårdseierne på Strøm gård er utrolig trivelige folk som stilte hele gården og området til disposisjon for klatrefestivalen. Håper virkelig at de satser litt på å få tilreisende klatrere dit, slik at det kan bli noe permanent dusj og wc-anlegg, samt enkle overnattingsmuligheter. Jeg har vært to helger og klatret på Flatanger i år, og kommer nok til å ta med stor lavvo og stikke på flere helgeturer dit i løpet av året.

Se flere av bildene til Geir-Hugo Hanssen her: Facebook-album.

Klatreforbundets leder Ole-Karsten Birkeland var også fornøyd med festivalen.

– Det var en veldig bra festival, mye folk og god stemning. Hula var imponerende og klatringen bra. Det flotte været satte en god ramme rundt festivalen. NKF prøver å være med på en nasjonal samling hvert år. Om vi velger å legge den til Flatanger neste år er opp til styret. 

Moldebosatte Håkon Vego var også innom festivalen, og er enig i at festivalen var helt topp!

–  Klatremessig må vi jo trekke frem at Ethan Pringle gikk en ny rute og at Sindre Sæther persa på onsight kilerute. Han gikk helt til topps og tauet helt ut. Det var faktisk mitt høydepunkt på turen. Ellers må jo grunneieren trekkes fram. Mann og kone med enorm gjestfrihet og en dugnadsinnsats på klatrernes vegne. De stiller gård og grunn tilgjengelig og er generelt trivelige. Og ekstremt god mat på festivalen.

Per Arne Hamre ledet gjennomføringen av festivalen, og er også godt fornøyd.

– Det var vel en ubetinga suksess. Men som en første gjennomgang synes jeg formatet var bra og det trengs ikke store endringer. Viktig at det blir en samling for alle med sosialisering og god stemning. Tror det er lurt å ha noen stjerner på plass for å skape interesse og som kan holde gode foredrag. Vi var også veldig heldige med været. Vi fikk til en god stemning med avslappa atmosfære med lite press. Stjernene mingla og sosialiserte med nybegynnere med selvfølge. Det var stor internasjonal spredning, som ga folk klatrekontakter omkring i Europa.

– Det var også god klatring på alle nivå. To førstebestigninger av Ethan Pringle med grader 8c+ og 8b+/8c. Personlig beste av Sindre Sæter med onsight av 7c+ naturlig sikra. Masse personlige beste og små seire på alle nivå. Vi fikk etablert et nytt crag innenfor de bevilga midlene og vi fikk markedsført Flatanger for et stort publikum.

– Noen endringer til en enentuell ny festival?

– Litt tidlig å snakke om ny festival nå. I første omgang var det en engangshendelse. Mange sier de ønsker en oppfølger, men det får vi se på i styret etter sommeren.

andrada
andrada

Trøndelag: Dani Andrada under Hanshelleren. Foto: Geir-Hugo Hanssen

magnushans2
magnushans2

Trøndelag: Magnus Midtbø prøver seg på samme rute. Foto: Geir-Hugo Hanssen

hansh
hansh

Festival med utsikt: Godt oppmøte på Nasjonal klatresamling. Foto: Geir-Hugo Hanssen

Publisert 28. juni 2012 kl 11.19
Sist oppdatert 28. juni 2012 kl 11.19
annonse
Relaterte artikler
klatring med utsikt
Vårklatring i Norge del 7

Våryre klatrere på Sunnmøre

Klatring
Tusenvis av ruter beskrevet

Ny klatrefører for bergensområdet

klatrer med gul jakke
Vårklatring i Norge del 6

Hovedstadens harde sesongstart

klatrer som klipper tauet i en karabin
Vårklatring i Norge del 5

Sesongen som aldri slutter

klatrer i bratt vegg
Vårklatring del 4: Bodø

Sydentur 20 minutter fra Bodø

Klatrer med fjord i bakgrunnen
Vårklatring i Norge del 3:

Trønderne har sett vårlyset

Klatrer sett ovenfra
Vårklatring del 2: Sørvestlandet

Rogalendingene er godt i gang

to personer som klatrer
Tårevåte klatreeventyr

Tåre- eller tradklatring?

annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen