Østerikske Angela Eiter (31) har repetert La planta de Shiva (Franske grad 9b, norsk grad 10), beliggende ved lansbyen Villanueva del Rosario, nært Malaga i Spania.

Hun gikk førstelengden av ruta i 2015, gradert 8c, og testet deretter fortsettelsen av ruta. Den er bratt og på små krimpelister.

Annonse

– Jeg testet den bare et par ganger da, men innså straks hvor vakker jeg syntes den var, og at rutas stil passet meg perfekt, skrev hun i en melding til 8a.nu.

– Jeg klarte alle bevegelsene, men var ikke i stand til å linke sammen mer en noen få bevegelser av gangen.

Jacob Schubert repeterte ruta i 2016, og han mente det hadde vært hans livs kamp. Sett i forhold til Schuberts forbilledlige konkurranseprestasjoner i verdens-cuper og -mesterskap, gjorde det at Eiter begynte å tvile på om hun noen gang kom til å klare det.  

– Derfor fokuserte jeg heller på å redpointe den andre delen av ruta, som er hard nok i seg selv – mye hardere enn noe annet jeg har klatret.

De følgende to årene returnerte Eiter til ruta syv ganger, for ca en ukes opphold.
– Resten av tiden trente jeg hjemme, på tilsvarende tak og vinkler, for å trene på samme intensitet.

Hun ble i denne tiden rammet av en skadet finger og en vond hamstring.

Les også: Adam Ondra har førstebesteget verdens hardeste rute

– Nå i oktober klarte jeg å lede toppdelen i ett, og ville så finne ut hvordan det var å klatre hele ruta. To dager etter kjørte jeg på fra bakken, men falt to ganger på samme sted. Senere samme dag tok jeg et nytt forsøk, og klarte å gå hele ruta, og klippet ankeret, fullstendig utkjørt.

Ruta ble førstebesteget av Adam Ondra i 2011. Kun to kvinner har til nå klart graden 9a+, og kun 10-15 menn har gått 9b, så prestasojonen til Eiter er virkelig en av tidenes beste.

Adam Ondra besteg i sommer verdens hardeste rute, Silence (9c, norsk 10+) på Flatanger.

Les også: Statskanalen om Adam Ondra

Se bilder av ruta her.