Oslojenta Anine Eriksen melder i dag om bestigning av superklassiske Stive dempere (8+) på Damtjern i Lier, på sitt scorecard på 8a.nu. Hun føyer til et spørsmål om dette muligens kan være første jentebestigning av den kjente testpiecen for osloklatrere. 

Graden, 8+ eller fransk 7c+ er forsåvidt ingenting å skrive hjem om lenger, når toppnivået for norsk jenteklatring har nådd 8c (Anine har selv pers på grad 8a). Men cruxete og tynn drammensgranitt er gjerne en litt annen utfordring enn lange pumpruter på kalkstein, og ruta går dessuten for å være ganske så stram for graden. Dessuten, og viktigst, er Stive dempere et historisk stykke norsk klatrestein, som første rute av graden i Norge (førstebesteget av Marius Morstad i 1986), beliggende på en historisk viktig klippe. «Demperhylla» på Damtjern (den smale passasjen under denne delen av klippen er selvsagt oppkalt etter Morstads rute) er en oppsamling av noen av de hardeste rutene i Oslo-området, med Marathon (8b), Vestlandsfanden (8b) Latvia (8b+) og Draumkvedet (8b+) i spissen, og man får som regel ingenting gratis når man karrer seg opp rutene her.

Annonse

Men er Anine første jente opp «Demperne»? Heller ikke det viktigste av spørsmål, men det har likevel en viss historisk interesse, og kanskje noen av leserne kan avklare om det i så fall er feil.

anine stive dempere

Klassiker: Anine på Stive Dempere. Foto: Henning Wang