Stefano Ghisolfi har andrebesteget Change, hele åtte år etter at Adam Ondra førstebesteg den. 

Ruta er 55 meter lang, og har 185 flytt. Det vil si det er en vedvarende liten sak. 

Ifølge Rock and Ice har Ghisolfi vært der i to omganger i høst. Han var der en måned i august, og jobba inn den første taulengden på ruta. Han fikk ikke tid til å prosjektere på resten av ruta før han måtte dra. 

Han kom tilbake nå for noen dager siden, og sendte Change mandag 28.september. 

Tidligere har Stefano andrebesteget Perfecto Mundo (9b+) i desember 2018. Da var han den fjerde personen til å klatre 9b+ i hele verden, etter Adam Ondra, Chris Sharma og Alexander Megos. Siden den gang har Jakob Schubert blitt med i 9b+-gjengen. 

Henning Wang er i Flatanger og melder om gode forhold nå, men ikke da Stefano gikk ruta:

– Det var ikke så gode forhold da Stefano gikk Change. Da Stefano gikk ruta var det 18 grader i skyggen og glohet og null vind i sola. I tillegg til masse våte tak. Det er bedre forhold nå, sier Wang. 

– Han er jo italiener og konkurranseklatrer og vant til varme forhold, men selv han syntes vel det var litt vel varmt, forteller Wang. 

– Før han gikk ruta var han oppe å tørka tak med en batteridrevet hårføner, sier Wang. 

– Været skifta fra kaldt vær med mye vind fra vest forrige uke til varmt vær med vind fra øst denne uka. Da temperaturen brått gikk opp i starten av uka begynte det sige veldig mange steder og det slo seg på fjellet. Tirsdag var hula nesten helt våt da lufttemperatur og duggpunkt var lik. Fra onsdag har det vært tørt og fint. I sola er det varmt, i skyggen ca 15 grader, sier Wang. 

Se filmen til Henning der Stefano topper ut Change (9b+)

Til tross for litt varme forhold så gikk han ruta. 

Nå er det gode forhold, og kanskje det kommer noen nye harde bestigninger utover høsten. 

High res-1
Høst i Flatanger. Foto: Henning Wang.