Etterhvert tradisjonen tro, er det spanske klipper som trekker mange av de sterkeste klatrerne fra nord når vinteren tar over her hjemme. Og Santa Linya er stadig blant de mest besøkte feltene for den som liker det langt, bratt og knallhardt.

Så langt i år har det vært jentene som har levert prestasjoner utenom det vanlige. Som vi meldte for noen dager siden, gjorde svenske Matilda Söderlund kort prosess med to 8b-flash, før hun like etterpå gikk en rute gradert 8b+ på andre forsøket – en prestasjon ganske tett oppunder toppnivået i verden for kvinneklatringen.

Annonse

Nå har også Maria Davies Sandbu meldt seg på i fremste heatet, med å gå to 8b-ruter på oppsiktsvekkende kort tid, ifølge Borebloggen. Ruta Santa Linya ble gjort unna i første ledeforsøket, etter at hun hadde testet flyttene en gang. Deretter ble La Mare del Tano sendt avgårde på andre ledeforsøket.

Kvinnelige 8b-bestigere er fremdeles en eksklusiv klubb i Norge (Eva Helgø, Hannah Midtbø, Tina Johnsen Hafsaas og Davies Sandbu), og såvidt vi har oversikt over, er det bare Tina Johnsen Hafsaas og Hannah Midtbø som tidligere har gått denne graden også i utlandet. Midtbø gikk forøvrig to 8b-ruter på nettopp feltet Santa Linya, deriblant en av rutene nå altså gått av Davies Sandbu.

Det er ikke lenge siden Davies Sandbu gikk sin første 8b, med Satan eksport på Hell tidligere i år. Siden da har den 19-årige trønderjenta vist fin form i konkurransesammenheng, med to ganger Kongepokal her hjemme, finaleplasseringer både i verdensmesterskapet for junior og i den europeiske ungdomscupen (EYC), og semifinale i debuten på seniornivå i verdenscupen i Kranj denne høsten.