Bratte Rogalands Venner går nye veier for å stimulere til hard støting i Norge. Denne uka kunne klubben melde at den utlover en dusør på 5000 kroner til den første som repeterer det som lenge har hatt status som «Norges hardeste rute», Fryktelig i tvil, avsides beliggende på klippen Planet Ø i Hunnedalen, ikke langt fra de mer kjente og brukte klippene i Sirekrok.

Fryktelig i tvil ble gått i 1998 av Robert Caspersen, og gitt graden 8c. Dette var første rute av denne graden her til lands, og Caspersen var naturlig nok i tvil om ruta representerte spranget opp på graderingsskalaen – derav navnet. Fryktelig i tvil har ikke blitt repetert i løpet av de snart 13 årene som er gått siden førstebestigningen (ifølge Geir Arne Bore har det heller ikke blitt gjort så mange seriøse forsøk på en repetisjon), og ruta er naturlig nok omgitt av en aldri så liten porsjon mystikk og mytebygging. På Headwall står det å lese at «linjen karakteriseres av mangel på tak, langt mellom boltene og mangel på repetisjoner», og ruta blir tildelt seks stjerner av seks mulige. Nå vil altså BRV til bunns i saken, og setter som forutsetning for utbetaling at bestigningen blir «fotografert og nedskrevet i en form som kan publiseres på brv.no, egen blogg og i Klatring».

Annonse

For å spisse dramatikken, kan vi også opplyse at Magnus Midtbø har annonsert et besøk til Planet Ø og Fryktelig i tvil etter det nordiske mesterskapet i Stavanger neste helg, så det er grunn til å følge med for den som interesserer seg for den nære, norske sportsklatrehistorie.