Magnus med nok en rekord

Vår beste klippeklatrer gjennom tidene ligger ikke på latsiden

Sist oppdatert 18. april 2013 kl 20.12
Magnus onsigher Cosi fan Tutte (8c+). Foto: Henning Wang
Magnus onsigher Cosi fan Tutte (8c+). Foto: Henning Wang

På sin siste dag – etter å ha jobbet med å redpointe Neandertal (9b), gjør han det som bare fire andre i verden har gjort før han: onsighte grad 8c+!

Ruta er Cosi fan Tutte (8c+) i Rodellar i Spania. Vi lurer naturlig nok på hva som gikk igjennom hodet til Magnus før, under og etter onsighen. Dette må jo ha vært rimelig hardt og coolt?

– Jeg var ganske frustrert over Neanderthal og hvor uheldig jeg hadde vært med været. Det tok nok litt av presset av. Selv om jeg aldri har onsightet i nærheten av dette nivået tidligere, tenkte jeg at hvorfor skulle det ikke være mulig. Jeg er i mitt livs kanskje beste form. Hele veien tenkte jeg at alle enkeltflyttene er mye lettere enn Neanderthal, og at hvis jeg ikke safer er det ingen grunn til at dette ikke skal gå. Like før toppen, som for meg føltes som cruxet, begynte nærvene å melde seg. Jeg så ingen tak og fikk solen rett i øynene. Det ble en del nøling, før jeg til slutt bestemte meg for at det var nå eller aldri. Det var en kamp til ankeret var klippet. Topptaket sto i steiksolen og det var ingen superjug. Mens jeg dro opp tau for å klippe gikk tankene gjennom hodet. Det var fult mulig å falle, mens jeg skulle til å klippe. Det har skjedd før på harde onsights. Men det gikk altså, sier Magnus til Norsk-klatring.no.

– Det som gjorde opplevelsen så bra var først og fremst ikke vanskelighetsgraden. Det var en kamp, jeg var helt utmattet og hadde ingenting mer å gi. Det er nesten en sånn ut av deg selv-følelse.

Å onsighte en 55 meter lang rute tar sin tid, og man tar seg ofte helt ut på en slik test. Man gir alt, spesielt om man kommer nært toppen. 

– Jeg vil tror jeg brukte ca 35 minutter. Ruten er lang, så det tok litt tid. Godfølelsen kommer til å sitte litt i, men samtidig er jeg sulten på mer. Det gjelde å utnytte det før jeg blir lat igjen, avslutter Magnus. 

De fire andre som har onsightet 8c+ er Ramon Julian, Patxi Usobiaga, Alexander Megos og norgesvenn Adam Ondra.

rodellarmagnus
rodellarmagnus

Magnus foran sitt mesterstykke: Cosi fan Tutte (8c+) i Rodellar i Spania. Foto: Henning Wang

rodellarbat
rodellarbat

Båt må til for å komme seg ut til ruta. Foto: Henning Wang

Publisert 18. april 2013 kl 20.12
Sist oppdatert 18. april 2013 kl 20.12
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen