FINALEKLAR: Magnus Midtbø har imponert i Mesternes Mester på NRK, og i dette intervjuet forteller han om veien fram mot fredagens finale. Foto: NRK
Lesetid: 6 minutter
– Hm, jeg må passe på hvor mye jeg sier nå, men tja – øvelsene i finalen er ikke mer slitsomme enn de andre, men det blir hakket mer spektakulært, såpass kan jeg avsløre.
I semifinalen imponerte tidenes beste, norske klatrer voldsomt, og ikke bare vant flere øvelser, han satte også (enda en) rekord i øvelsen Kronidioten.
Dermed fikk Magnus Midtbø finaleplass med god margin, og på fredag skal Mesternes Mester avgjøres i konkurranse mellom han og eks-alpinist Aksel Lund Svindal og eks-håndballspiller Håvard Tvedten.
– Hadde du trodd du skulle gå helt til finalen?
– Vel, jeg tenkte det var ganske åpent, og helt klart mulighet for det. Men jeg var mest redd for å ryke i de første episodene, hvor øvelsene ikke var like fysiske og mer tilfeldigheter.
– Hvem var dine verste konkurrenter?
– Både Aksel og Håvard var harde. Men vi er alle forskjellige, og det var ikke alltid vi var gode og dårlige på det vi trodde på forhånd. Selv er jeg overrasket over at jeg gjorde det såpass bra i løping og i Kronidioten, sier Midtbø.
I sistnevnte øvelse skal deltagerne opp og ned under og over hinder, fram og tilbake i sju minutter. Målet er å klare flest mulig runder, og Magnus satte rekord. Han satte også rekord i å henge etter armene, men det var kanskje ikke like overraskende.
– Hva med motsatt, noen øvelser du trodde du skulle klare bedre enn du gjorde?
– Ja, skranken og å bære de der sandsekkene trodde jeg skulle gå bedre. Også den der øvelsen hvor vi dytta baller opp gressbakker hadde jeg høye forventninger til, uten at det gikk så veldig bra. Men den øvelsen er jo en gammal torturmetode, så det er vel greit at det ikke var så lett.
Midtbø forteller til norsk-klatring.no at programmet ble spilt inn i løpet av tre uker i Arendal i september, med mellom en og tre øvelser per dag og filming hele tiden.
– Jeg er vant med kamera, men da har jeg regien selv, så det blir litt annerledes. Hver eneste middag og alt mulig annet ble filmet, men det er vel som andre realityprogram.
– Hendte det at samtalene og opplegget ble kleine?
– Haha, ja altså mye av det som skjer er jo staga og det kunne bli litt kleint. Vi må gjennom det NRK har planlagt, så det ble en blanding av regisserte samtaler og ekte improvisasjon.
– I en av episodene snakker dere om å legge opp. Men du har ikke slutta med idretten din på samme måte som en del av de andre. Hvordan var det?
– Det var helt klart annerledes for meg å legge opp sammenlignet med de andre. Jeg klatrer jo nesten like mye nå som da jeg konkurrerte – og det er jo en fordel. Samtidig driver jeg med masse tulleting på youtubekanalen min, og det gjør meg nok til en mer allsidig utøver nå enn da jeg var aktiv.
– Følte du at du som klatrer ble tatt på samme alvor som de andre deltagerne som har vært gode i mer tradisjonelle idretter?
– Ja, for min egen del hadde jeg forhåpninger om å gjøre det bra. Klatrere er jo både sterke og allsidige. Men jeg har hørt fra andre at de var overrasket over at en klatrer kunne gjøre det så bra i Mesternes Mester.
– Hvilken betydning tror du deltagelsen din har for klatresporten i Norge?
– Det er vanskelig å si, men Mesternes Mester er et familieprogram, og det er fint å se klatring bli sidestilt med de mer tradisjonelle idrettene. Det er veldig fint hvis det kan bidra til rekruttering, men den rekrutteringa går jo så det suser uansett, så klatresporten trenger ikke min og NRKs hjelp for å få nye utøvere.
– Hva med betydningen for din egen karriere – altså youtubekanalen din?
– Ingen betydning – heller motsatt siden jeg ikke fikk laget videoer mens programmet ble spilt inn. Jeg har fire prosent norsker abonnenter, så om det øker voldsomt vil det ikke merkes uansett.
– Hva med livet ellers, kjenner du på økt kjendisstatus?
– Haha, det vet jeg ikke, det er ikke så mye sosialt liv for tida. Hvis jeg i det hele tatt kommer meg ut av leiligheten er det med munnbind og caps på, så jeg får gå i fred på gata. Men det kommer flere henvendelser fra aviser og magasiner enn før, men det vil jo gå over.
– Får vi se deg i andre kjendis-realityprogrammer?
– Nei, det tror jeg ikke. Mesternes Mester var veldig fint, men jeg ser ikke for meg noe annet. Det passet veldig bra å delta siden jeg uansett ikke kunne reise noe sted, men jeg var med først og fremst for min egen del. Det er mulig 71 grader nord kunne vært noe, men det er det eneste.
– Du imponerer konkurrentene flere ganger i programmet, blant annet når du gjør hangups på ei dørlist. Hvordan oppfattet de deg og ferdighetene dine?
– Hehe, det virka som de andre ble ganske imponert når jeg gjorde sånne showoff-ting, som å heise meg opp dørlister eller henge opp/ned på et buldreproblem. Men sånt er lett å imponere med, siden klatrestyrken er så spesifikk.
– Apropos det – hva treffer du best med på youtubekanalen, klatring eller showoff-triks?
– Tre-fire år til tenker jeg. Man må hele tida finne på noe nytt, og inntektene baseres på de nyeste filmene – Youtube er ferskvare. Det er kreativiteten det står på mer enn klatreferdighetene.
Ser Magnus Midtbø i Mesternes Mester-finalen på NRK fredag 26. februar klokken 20.35.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.