Det var i Alquezar, Spania det hendte første gang, nærmere bestemt på ruta Tsunami. Ikke mange i verden har flashet en 8c, kun en håndfull av de aller beste, deriblant Dave Graham, Chris Sharma, Paxi Usobiaga, Julian Ramon, Tomas Mrazek, Marin Eduard og Adam Ondra.

Nå har han altså gjort det igjen. Det var den 23. april at han flashet ruta Aizol 8c på feltet Finestra ved Margalef. Den er ca 30 meter lang, svakt overhengende på hull.

Kun Chris Sharma og Adam Ondra har flashet denne graden to ganger. I tillegg har Magnus gjort det på under et halvt år... Hva blir det neste fra denne karen?

– Det var ikke lett, sier Magnus til Magasinet Klatring, – men jeg tror jeg er i god form, selv om jeg har haltet etter et stygt fall de siste dagene.

Dette var kommentarene Magnus ved forrige 8c-flash:

– Gratulerer med utrolig bra klatring! Hva tenker du om at du nå er blant de åtte (sannsynligvis) som i verden har flashet 8c?

– Jeg var ikke klar over at det bare er åtte som har flashet 8c, akkurat det betyr ikke så mye for meg personlig. Men jeg syntes selvfølgelig det er gøy å ha flashet en så hard rute.

– Hva er utfordringene før en så hard flash?

– Når jeg prøver å gå harde ruter i første forsøk blir jeg ofte nervøs. Jeg vet at det er mulig, men alt må klaffe for at det skal gå, og da gjelder det å kontrollere nervene. Hvis jeg tenker på konsekvensene av å feile, klatrer jeg ikke bra.

– Hadde du mer igjen på ankeret eller var det på håret?

– På 8c-flashen hadde jeg mer igjen på ankeret. Det er forskjellen på onsight og flash. Når man flasher kan man klatre mye raskere og mer bestemt. 

– Du onsightet også 8b+ for første gang et par dager før med ruta Desafiando a Newton, 8b+ (Santa Linya, Spania). Var det stor forskjell på 8c flash og 8b+ onsight?

– På 8b+-onsighten var jeg helt ferdig. Jeg brukte rundt en time på den 50 meter lange ruten og klatret ikke mer den dagen.

– Hva blir det neste? Ser du for deg å onsighte 8c?

– Jeg tror jeg kan onsighte 8c, hvis jeg bare finner en 8c som passer meg like bra som den jeg akkurat flashet.

Magnus gikk også El Templo Del Cafe, 9a, den 21. desember som han foreslår nedgradert til 8c+. 

el mentor
el mentor

Koserute: Magnus Midtbø slapper også av på litt lettere klatring og onsighter her El Mentor, 8a, Spania. Foto Midtbø arkiv