Romsdalsstigen åpnes

To nye via ferrataer ved Åndalsnes

Sist oppdatert: 1. august 2017 kl 09.49
Romsdalsstigen ved Åndalsnes. Foto: Norsk Tindesenter
Romsdalsstigen ved Åndalsnes. Foto: Norsk Tindesenter
Lesetid: 3 minutter

Romsdalsstigen via ferrata åpnes onsdag 2. august. «Jernstigen» som slike anlegg også kalles, består av to linjer opp fra Åndalsnes i Romsdal. 

I pressemeldingen fra Norsk Tindesenter kan vi lese: 

«Gode værforhold og flott innsats fra frivillige gjør at Romsdalsstigen Via Ferrata åpner allerede i august – en måned før den opprinnelige planen. 

Romsdalsstigen Via Ferrata er det siste tilskuddet av kommersielle reiselivsprodukt i Rauma, som har blitt til gjennom godt samarbeid mellom det offentlige og private næringsliv i kommunen. Prosjektet har blitt drevet frem av en rekke lokale ildsjeler, som de siste årene har stått på for å realisere en Via Ferrata i Romsdalen. 

Les også: Her er oversikt over via ferrata-ruter i Norge

Via Ferrata er en helt egen aktivitet, men har mange elementer fra klatring. Romsdalsstigen Via Ferrata består av to ulike tilrettelagte klatreløyper med stålwire og jerntrinn, og skal favne både dem som er helt nye i sporten, så vel som dem som har klatret noe tidligere. Det er Introveggen som åpner først, allerede førstkommende onsdag – en måned før skjema. Introveggen en løype som krever lite forkunnskaper om klatring og som vil passe for de aller fleste. 

Her vil man med klatresele og sikringsline (slynge med falldemper) hele tiden være sikret til fjellet, mens man klatrer opp på naturlige formasjoner, samt på trappetrinn og planket sti. Det finnes flere komfortsoner med hvilebenker underveis, med storslått utsikt over den mektige naturen med Romsdalsfjorden som bakteppe, og ikke minst kjente ikon som Romsdalshorn, Vengetind, Romsdalseggen, Bispen, Kongen og Dronninga. En av Norsk Tindesenters via ferrata guider fører mindre grupper opp om gangen, både for å ivareta sikkerheten og sørge for en god og trygg opplevelse underveis. 

Utviklingsselskapet Nordveggen AS har hatt en sentral roller i utviklingsfasen i dette prosjektet. I dette prosjektet ble det lagt vekt på at resultatet skulle bli et nytt kommersielt reiselivstilbud til glede for hele reiselivet. Det ble tatt kontakt med investorer som gjennom sitt samfunnsengasjement raskt viste interesse for prosjektet. I tillegg bestemte Rauma kommune seg for en ekstra reiselivssatsing som prosjektet passet inn i. Ettersom Nordveggen er en utviklingsaktør og ikke en drifter, er det Norsk Tindesenter som i utbyggingsfasen overtok eierskapet av prosjektet og anlegget og som vil drifte og videreutvikle tilbudet. 

Norsk Tindesenter sier prosjektet vil være en viktig sesongforlenger for hele reiselivet i Rauma, og håper at mange av dem som planlegger turen over Romsdalseggen vil sette av en ekstra dag til å klatre opp Romsdalsstigen Via Ferrata. Returen for begge løypene følger den allerede tilrettelagte stien ned fra Nesaksla i sentrum av Åndalsnes, med muligheter for også å få med seg turen til utsiktspunktet Rampestreken.  

Vestveggen – som er klatrestigens andre løype og en mer krevende tur– vil stå klar i midten av august – som også er i god tid før skjema. 

Norsk Tindesenter vil takke de mange frivillige som har bidratt til å realisere dette prosjektet, og ikke minst de private aktørene, kommunen og Gassror som har vært med å finansiere utbyggingen.»

Les også: 16 observasjoner fra Romsdalseggen

Publisert 1. august 2017 kl 09.49
Sist oppdatert 1. august 2017 kl 09.49
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen