I disse dager er 22 klatrere fra ulike land i gang med å etablere base camp på sørsiden av Mount Everest. Målet for ekspedisjonen er, foruten en bestigning av toppen, å rydde ut fem tonn søppel som ligger igjen fra tidligere ekspedisjoner på fjellet. Ryddingen skal i hovedsak bli gjort rundt BC, men man vil også forsøke å rydde opptil et tonn avfall ned fra områder i stor høyde, nær toppen. 

Siden 2008 har Eco Everest Expedition tatt ned 12 tonn søppel, 300 kilo «menneskelig organisk materiale» (for å bruke en omskriving), og fire døde klatrere, foruten å arbeide for å øke forståelsen av klimaendringer på både naturen og folks hverdag i samfunnene rundt om i Himalaya.

Lederen for selve klatringen på Everest denne gangen er Apa Sherpa, som allerede har rekorden i antall bestigninger av verdens høyeste fjell med sine 20 turer opp. Apa vil forbedre sin egen rekord med denne turen, og tar sikte på å stå på toppen for 21. gang i begynnelsen av mai.

Kilde: EverestNews.com

Ta også en titt på den informative videoen som ble laget i forkant av Eco Everest 2008, som forklarer noe av motivasjonen for dette initiativet.