Opprydding på Everest

Eco Everest Expedition 2011 med både miljø- og rekordambisjoner på verdens tak.

Sist oppdatert 10. april 2011 kl 13.30

I disse dager er 22 klatrere fra ulike land i gang med å etablere base camp på sørsiden av Mount Everest. Målet for ekspedisjonen er, foruten en bestigning av toppen, å rydde ut fem tonn søppel som ligger igjen fra tidligere ekspedisjoner på fjellet. Ryddingen skal i hovedsak bli gjort rundt BC, men man vil også forsøke å rydde opptil et tonn avfall ned fra områder i stor høyde, nær toppen. 

Siden 2008 har Eco Everest Expedition tatt ned 12 tonn søppel, 300 kilo «menneskelig organisk materiale» (for å bruke en omskriving), og fire døde klatrere, foruten å arbeide for å øke forståelsen av klimaendringer på både naturen og folks hverdag i samfunnene rundt om i Himalaya.

Lederen for selve klatringen på Everest denne gangen er Apa Sherpa, som allerede har rekorden i antall bestigninger av verdens høyeste fjell med sine 20 turer opp. Apa vil forbedre sin egen rekord med denne turen, og tar sikte på å stå på toppen for 21. gang i begynnelsen av mai.

Kilde: EverestNews.com

Ta også en titt på den informative videoen som ble laget i forkant av Eco Everest 2008, som forklarer noe av motivasjonen for dette initiativet.

Publisert 10. april 2011 kl 13.30
Sist oppdatert 10. april 2011 kl 13.30
Relaterte artikler
EVEREST, LHOTSE OG NUPTSE:  Det er altså mulig å dra til Nepal på turer og ekspedisjoner, men det er visse retningslinjer du må følge. Foto: Jyamchang Bhote
Ekspedisjoner planlegges som normalt

Nå er turister velkomne i Nepal igjen

Forskånet: I Tibet er det i langt større grad «sobre» tilstander rent klatremessig, noe dette bilde gir følelsen av. På den andre siden var det slik for noen tiår siden. Nå er galskapen løs. Foto: Tormod Granheim
Mount Everest

Everestturismen

Adam Ruins Everything fra truTV.
Alpinklatring

Søppel på Everest

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue