Det var torsdag 21. mai at Trå oppdaterte bloggen sin sist. Da var han 400 meter under toppen og klar for toppstøt. Søndag hadde man fremdeles ikke hørt noe fra han og mange fryktet at det verste hadde skjedd.

Han ble mellom søndag og mandag funnet av sherpaer på ca 8000 meters høyde og brakt ned i sikkerhet på ca 6000 meter. Da hadde han altså vært over 8000 meter i ca tre døgn, sannsynligvis uten oksygen. Trå har etter det magasinet Klatring har fått opplyst vært på toppen av Everest, og fått problemer på returen.

Det er et lite under å overleve tre døgn på denne høyden. Under K2-katastrofen i 2008 overlevde Wilco van Rooijen tre døgn nær toppen av K2, verdens nest høyeste fjell. 

Fra før har Trå besteget Cho Oyo (8201 moh) uten bruk av sherpa eller oksygen. Han har også besteget Shishi Pangma (8027 moh) som er den 8000-meteren med ferrest bestigninger.

Vi kommer tilbake med oppdatering og mer presise opplysninger om Trås bestigning av Everest og hva som hendte på returen. På www.friflyt.no får du også fortløpende oppdateringer og andre klatreres vurderinger.

everesttibet
everesttibet

Fra Tibet: Mount Everest avbildet fra Tibets side. Foto Carsten Nebel

jarlesh1
jarlesh1

Alltid på tur: Jarle Trå har vært svært aktiv i over et tiår. Her på vei mot Shishi Pagma (8027 moh) i 2006. Foto Jarle Trå