Everest i superhøy oppløsning

Antakeligvis det største bildet du har sett hittil av verdens høyeste fjell, skal bidra til økt innsikt i klimaendringer.

Av: Arve
Sist oppdatert: 23. desember 2012 kl 14.24
Lesetid: 2 minutter

Mange har fått med seg dette allerede, gjennom ulike medier. Men vi viderebringer likevel David Breashears høyoppløste foto av Mount Everest, som trolig er det mest detaljerte av alle bilder noensinne tatt av fjellkjempen og dens nærmeste naboer. Her kan du zoome deg inn på sprekkene i Khumbu-breen, nordryggens beryktede «second step», den dramatiske topptraversen på Lhotse eller teltene i base camp, og samtidig dvele ved de mange historiene denne fjellrekka har å by på. (En hyggelig juleaktivitet kan jo være å prøve å finne alle klatrerne på vei opp og ned gjennom isfallet og Lhotseveggen – eller telle teltene i base camp...)

Bildet er hele 3,8 milliarder pixler, noe som gjør at du kommer tett på alle detaljer i denne panoramautsikten – like opp til Everests toppunkt. 

Men bildet er laget med en annen hensikt enn ren ærefrykt for spektakulær natur. Amerikanske Breashears har blant annet laget den storslåtte IMAX-dokumentaren om Everest på slutten av 1990-tallet. Han har selv vært på toppen hele fem ganger, men har besøkt fjellet langt flere ganger, blant annet i forbindelse med prosjektet Glacier Works som kartlegger miljøforandringer og bresmelting i området.

I et intervju med National Public Radio snakker Breashears om de store endringene i breene man kan registrere ved å sammenligne fotografier fra tiår tilbake med dagens bilder.

Publisert 23. desember 2012 kl 14.24
Sist oppdatert 23. desember 2012 kl 14.24
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen