Østmarka ved Oslo: Et buldremekka

Lite visste vi for ti år siden at Oslos nærmeste bakgård hadde potensialet for hundrevis, kanskje tusenvis av buldere. Nå er 576 av dem enten pusset og besteget eller dokumentert.

Sist oppdatert 18. mai 2010 kl 15.22
Magnus Midtbø på De hensynsløse. Foto Dag Hagen
Magnus Midtbø på De hensynsløse. Foto Dag Hagen

Fra før har vi hatt Hauktjern og Hellerud. Men mellom disse taufeltene ligger klippebåndene som paddehatter, og det er ikke før de siste årene at noen har tatt tak i utfordringen: å pusse dem og lage en oversikt. Hjarrand Julsrud tok på begynnelsen av 2000-tallet tak og utviklet mye av det som klatres på i Lia (Hellerud). Andre har siden fortsatt, blant annet Øyvind Ville Sæther og Chris Fossli med Filmplaneten. Truls Larsen tok for et par år siden et skikkelig krafttak og laget fører for over 500 linjer.

Føreren gjør det lettere å finne bulderne. Bouldering.no har greie førere for deler av marka, men det har kanskje ikke alltid vært like lett å finne fram. Truls Larsen tråkket sine barnsben i området.

– Som du sikkert vet så var det Hjarrand Julsrud om starta å utvikle området, i 2001 eller noe tror jeg. Jeg var arbeidsledig etter jul for et par år siden og startet å buldre i området i slutten av februar, da snøen smeltet. Siden jeg er født og oppvokst i området, er jeg godt kjent, og visste at det var mange flere vegger og steiner. Begynte å sondere terrenget og noterte ned hva jeg fant og stille og rolig å børste fram det som er "Filmplaneten sør" utover våren. Utover i april begynte jeg å skjønne at det hele begynte å ligne på en fører, så da gikk jeg seriøst inn for å lage en, kan Truls Larsen opplyse til magasinet Klatring.

Av de 576 bulderne er det svært mange på 6-ertallet, så her skulle det være store muligheter for den gjengse buldrer. Men det er klart at man må påregne litt søk og finn-tid om man vil ut og sjekke ut de nye bulderne, da en del av dem ligger et stykke inn i skogen. Med føreren er det langt lettere å finne fram. Føreren koster kr 220,- og kan bestilles pr post (som er inkludert i de 220,-) ved å sende en e-post til trulstrengerikkealias@gmail.com. Nå er det en del buldere i føreren som faktisk er pusset og gått før, og som i føreren ved en feiltagelse har fått nye navn. Disse bulderne skal ha vært noe gjengrodd, og ikke lett å se at var gått før. I tillegg er det gitt navn til buldere som verken er pusset eller besteget. Dette vil mange mene er en tvilsom fremgangsmåte, spesielt med tanke på at en del av bulderne kan ha vært besteget før.

– Jeg og Chris pusset flere klipper som i føreren har fått nye navn, sier Erik Nygaard, som synes det er litt leit at hans navn ikke har fått innpass i føreren. Truls Martin Larsen kan opplyse at alle navn det har vært tvil om står i kursiv i føreren og at han selvfølgelig er klar for retting eller oppdatering.

– Send meg en e-post dersom du vedkjenner deg førstebestigning av et problem, gjerne også hvilket år problemet ble gått, sier han på Steepstone.com.

Noen skrivefeil som er oppdaget i førereren er:

Filmplaneten North, Bloc 6: "Kaptein uten krok" er problem nr 3B, ikke 2b.

Filmplaneten North, Bloc 16A: "Mot bakken" er problem nr 4a, ikke nr 4 da den har en eliminasjonsvariant.

Filmplaneten South, Bloc 20: "Festen" og "Deep blue sea" har blitt byttet om. "Deep blue sea" er problem nummer 1 og "Festen" er problem nr 2.

Lia, Bloc 16D-E: "Vidar Teisen" skal være Bloc 16D problem 1. Kristen Gislefoss" skal være BLoc 16E problem 1.

Østmarka delux, bloc 17a: "Menn som prøver" er problem nr 1, og ikke nr 2a.

Publisert 29. oktober 2008 kl 13.27
Sist oppdatert 18. mai 2010 kl 15.22
Relaterte artikler
FINT OM HØSTEN: Pablo Christian går «Cap» (6A) på Troningfjellet. Foto: Kjetil Grimsæth
Fint på høsten

Buldring på Stokkøya

BULDRING UTE I NORD: Man kan buldre mange steder i Norge, og Gjerdalen i Nordland er en pittoresk plass der man kan buldre utendørs. Foto: Rasmus Bølling
Kom i gang med buldring

Kom i gang med buldring

sterk: Mie Kastet i ferd med %C3%A5 g%C3%A5 sitt ny-etablerte bulder When the levee breaks. Foto: Oda Sivertsen
Kjempeprestasjon i Bergen

– Gøy å skape noe selv

FRANSK BULDREPARADIS: Artikkelforfatter Magnus Hveding på en 7A-variant av “Le Surplomb Gauche”- steinen, på buldrefelt Franchard Isatis. Foto: Marcus Granli
Verdens beste buldring

Naiv og super i Font

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue