Tina med 8b+ i Spania

En av våre beste konkurranseklatrere sto over NM i buldring i helga. Men hun har ikke ligget på latsiden av den grunn.

Sist oppdatert: 10. mars 2020 kl 18.40
I FORM: Tina Hafsaas i aksjon i Spania. En vond finger hindret henne fra å delta i NM i buldring, men det stopper henne ikke fra å ticke harde ruter. Foto: Martin Mobråten
I FORM: Tina Hafsaas i aksjon i Spania. En vond finger hindret henne fra å delta i NM i buldring, men det stopper henne ikke fra å ticke harde ruter. Foto: Martin Mobråten
Lesetid: 3 minutter

Tina Hafsaas, Maria Sandbu og Martin Mobråten er på klatretur på Spania, og på kort tid har Tina ticket to ruter med graden 8b+. De to rutene heter Gorillas en la Niebla og Sin Perdon, og hun brukte ikke mange forsøkene på rutene. 

- Jeg gikk Gorillas en la Niebla i Oliana i tredje forsøk. Den passa meg veldig bra. Intenst og langt makspumpbulder i starten og lettere pumpklatring til toppen, forteller Tina.

Har du et konkret mål på turen du er på nå? Var det f.eks en av disse rutene du akkurat har gått?

- Det var primært en treningstur. På grunn av en vond finger har jeg ikke kunnet klatre så mye som jeg pleier og jeg var veldig usikker på egen form, spesielt pumpen. Jeg var også usikker på hvor mye hensyn jeg måtte ta. Jeg prøvde å dra med en tanke om å være fleksibel og få klatra så mye som mulig. Av en eller annen grunn er det bedre å klatre på stein enn plastikk med vond finger. Dagen før avreise sa Martin at han var gira på Esclatamaster, en kjent 9a i området. Jeg har siklet på den ruten siden første gang jeg så en video. Den har også en 8b+ exit som jeg så for meg kunne være aktuell for denne korte turen. Cragene vi dro på har kun harde ruter, så det ga mening å klatre på mellomhardt. Ruter jeg kan gå kjapt, men som jeg må jobbe for.

- Å kunne gå ruter kjapt handler om grunnivå og det er noe jeg alltid jobber med å forbedre, forteller Tina.

Har du en taktikk du går for når du er på klatretur?

- Jeg kjører ofte to dager på, en av på tur. Jeg sliter mye med hud, og klarer sjeldent å klatre mer enn to dager på grunn av det. Målet for turen avhenger av mange faktorer - er det en treningstur, prestasjon, koble av, jobbe med svakheter, eventyr etc. De fleste av turene mine er mest for å koble av etter eller underveis i konkurransesesongen, men i år skal jeg prøve å gjøre flere trenings- og prestasjonsturer. Dette var en av flere planlagte treningsturer. Oppvarming avhenger av hva jeg skal. På redpointdager varmer jeg opp på bakken og på fingerbrett, og så jobber jeg meg opp ruta jeg skal støte på i sekvenser. Skal jeg onsighte klatrer jeg mer som oppvarming. Gjerne en veldig lett og en middels før jeg støter, avslutter Tina.

Og det virker som det er taktikk som funker bra.

Publisert 10. mars 2020 kl 18.40
Sist oppdatert 10. mars 2020 kl 18.40
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen