Tindebloggen

Tindemuseet publiserer fantastisk historisk materiale

Sist oppdatert: 22. mai 2018 kl 09.34
Bodil Roland Heen på toppen av Vågekallfiguren. Foto: Arne Randers Heen
Bodil Roland Heen på toppen av Vågekallfiguren. Foto: Arne Randers Heen
Lesetid: 2 minutter

De har nå startet sin nye prosjekt Tindebloggen. Der legger de ut tekster skrevet av historiske klatrefigurer. En av de som har produsert mest tekst er legendariske Arne Randers Heen, som jo er mannen som en gang startet Tindemuseet – som siden har blitt til Tindesenteret.

En av tekstene tar for seg Heens hang til å «forandre» litt på naturen. Han var jo mannen som sprengte dynamitt i Trolltindene, for å skape en vei på utsiden av Brura, noe som muligens medførte det enorme raset, da deler av Brura datt ned. 

Her er Tindesenterets introduksjonstekst, med påfølgende link til digitalisering av en av Heens tekster. 

«Arne Randers Heen kvidde seg ikke for å ta i et tak og «pynte» litt på naturen. I denne artikkelen forteller han med entusiasme om Vågekallfiguren som kan sees i et fjellhakk vest i Vågekallmassivet og om hvordan han brukte fjellhakke for å grave ut grus slik at figuren skulle bli mer tydelig. Om hvordan han og søskenbarnet Eirik Heen i løpet av en lang sommerdag gjorde førstebestigningen av Småkallanryggen i 1933 og videre til topps på Vågekallen, samt en imponerende bestigning av Kallebordet i 1932. Her kan man også lese om Bodil sin bestigning av kallebordet med Arne som bro! Arne var genuint interessert i fjellhistorie og etter å ha funnet Martin Ekrolls visittkort fra 1.bestigningen av Vågekallen i en sprekk på toppen sendte han den til rettskjemiker for å forsøke å tyde skriften til hans medbestiger, som senere viste seg å være Angell Johannesen.»

Her kan du lese hele saken: Tindebloggen.no

Publisert 22. mai 2018 kl 09.34
Sist oppdatert 22. mai 2018 kl 09.34
annonse
Relaterte artikler

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen