Vi har fulgt byggeprosessen siden starten, og nå nærmer den seg endelig slutten, etter en mengde arbeid og en og annen utsettelse. Da vi snakket med Sørlandet klatresenter i juni, siktet de på 1. september som åpningsdato.
Nå er datoen spikret som 19. september. Så hva slags senter skal dette bli? Vi har snakket med daglig leder Rune Osvold, som tidligere har jobbet med Tyrili klatring og Høyt under taket i Tønsberg.
– I dag har to rutesettere begynt å skru ruter på buldresoppene vi har bygget. Når de er ferdig skal vi begynne å skru hovedveggen og kursrommene, forteller Rune Osvold.
Det er et stort klatresenter som nå tar form, og i de siste ukene før åpning kommer også det mest interessante på plass - rutene.
– Vi er på vei til å ansette en hovedrutesetter som har masse erfaring både den internasjonale arenaen og den kommersielle arenaen, hvor alle nivåer trengs. Vi skal ha en overvekt av ruter og buldre som mange kan klare og oppleve mestring med. I tillegg kommer vi selvfølgelig til å legge til rette for de som ønsker å ta et sted videre og trenger utfordringer på de høyere skalene, forteller lederen på sørlandet klatresenter.
– En stor del av rutene og bulderne kommer til å være på et lavere nivå, men vi kommer til å ha spennet utover for de som ønsker å teste seg på høyere grader. Vi bygger ikke senteret for de aller, aller sterkeste. Vi bygger for hver og en, familien, de som ønsker opplevelser og ønsker å utvikle seg ved å ta del i klatreopplevelsen, sier Osvold.

Urørt klatrevegg tar form takket være Tjelmeland friksjon. Foto: Rune OsvoldUrørt klatrevegg tar form takket være Tjelmeland friksjon. Foto: Rune Osvold
For klatrere på sørlandet er dette en velkommen utvidelse for en region som kan vente seg enda mer. Denne sommeren har også klatretårnet OVER åpnet utenfor Lillesand. Osvold lover mer enn bare klatretak.
– Det er veldig få utsalgssteder for klatreutstyr i regionen. Vi skal etablerer butikklokale i klatresenteret og jobber med å få på plass en samarbeidsavtale med leverandører, forteller Osvold.
– Etterhvert har vi et mål om å få på plass treningssenter – slik at hvis man velger sørlandet klatresenter kan man også legge bort SATS-kortet sitt. Vi er ikke helt der til åpning, men vi skal ha et sånn type opplegg som en del av et totaltilbud, sier han.
En annen hovedattraksjon er at det vil være opptil 30 autobelayer - så du kan klatre uten å være avhengig av andre til å sikre.
– Vi skal lære av andre klatresentere som har fått til ting. Volumet av besøkende er for de som ønsker å bli tatt med inn i klatreopplevelsen, sier den daglige lederen på senteret.

Rune Osvold på buldrejam i Tønsberg. Foto: Privat
Sørlandet klatresenter er utviklet sammen med flere aktører, blant andre klatrestjerne og youtube-entreprenør Magnus Midtbø. For aktørene bak er det viktig med mangfold blant klatrerne, og at det blir mulig for ulike klatregrupper å utfolde seg.
– Vi har designet en egen avdeling for kursing. Det er med høye vegger, opptil 15 meter! Vi skal ha egne treningsgrupper, seniorgrupper, barnegrupper, egne treningsøkter for jenter. Det kommer også til å være et godt tilbud for paraklatring, understreker Osvold.
– Det er viktig å få fram at det blir en sosial møteplass. Det er et kaféområde, og en gangbru over den ene soppen inn i en mezzanin. Vi vil trekke mennesker inn – alle sonene skal ha en sosial forankring, det skal være lov å sette seg ned et sted og prate med kompisen, avslutter han.
Du kan følge Sørlandet klatresenter på Facebook for et innblikk i aktiviteten frem mot åpning.