Kommuneoverlegen snur - koronatutbruddet spores tilbake til studentmiljøet og ikke Førde klatresenter

Det har vært et større smitteutbrudd i Sunnfjord med 27 nye smittetilfeller, og smitten spores hovedsakelig tilbake til studentmiljøet. Halvparten av de smittede studentene har besøkt klatresenteret, men smittekilden er knyttet til studentmiljøet.

Sist oppdatert 28. januar 2021 kl 17.07
KORONAUTBRUDD I FØRDE: Det større koronautbruddet i Sunnfjord kan spores tilbake til studentmiljøet og ikke Førde klatresenter. Men klatresenteret og studentpraksis er stengt på ubestemt tid. Foto: Dusan Mihailovic
KORONAUTBRUDD I FØRDE: Det større koronautbruddet i Sunnfjord kan spores tilbake til studentmiljøet og ikke Førde klatresenter. Men klatresenteret og studentpraksis er stengt på ubestemt tid. Foto: Dusan Mihailovic

Det var Bergens Tidende som først omtalte saken. 

Det er 27 personer som har fått påvist koronasmitte i Sunnfjord kommune, og over 300 personer er satt i karantene. Nå er klatresenteret og studentpraksisen stengt.

Det var først kjent at smitten var sporet tilbake til Førde klatresenter, men nå har smittesporinga vist at smitten spores tilbake til studentmiljøet. 

Bergens Tidende skrev onsdag morgen at kommuneoverlegen mener at smitten kan spores tilbake til studentmiljøet hvorav omlag halvparten har besøkt klatresenteret. 

Dette skriver Førde klatresenter på sine FB-sider torsdag 28.januar: 

Skjermbilde 2021-01-28 kl. 17.02.28 (2)
FB-posten til Førde klatresenter 28.januar

Førde klatresenter følger alle retningslinjene til NKF og FHI

Daglig leder Torbjørn Wiken forteller til NRK Vestland at de har fulgt veilederen fra Norges klatreforbund

– Det er ikkje krav om vasking av klatretaket i det daglege reinhaldet. Ein legg til grunn at besøkande vaskar seg på henda før og etter dei klatrar, seier Wiken som meiner dei har drive klatresenteret i tråd med gjeldande reglar.

torbjoern-wiken-er-ny-daglig-leder-paa-foerde-klatresenter-crop1280
Daglig leder Torbjørn Wiken stenger nå Førde klatresenter etter et større smitteutbrudd som kan spores tilbake til klatresenteret.

Kommuneoverlege Øystein Furnes sier til NRK Vestland at 23 smittetilfelle i Sunnfjord kommune svarer til 120 per 100.000. Han påpeker videre at det er det verste smitteutbruddet de har hatt, men de har oversikt over situasjonen. 

Kommuneoverlegen sa tidligere til Firda Tidend at: – Det er to ulike klynger. Klatrehallen er eit knutepunkt, men vi trur ikkje det har vore så mykje vidareføring av smitte der. For å vere sikre sat vi personar som var på klatresenteret i karantene, men vi har berre fått positive prøver frå studentmiljøet. Halvparten har vore i klatrehallen, halvparten ikkje.

Nå er klatresenteret stengt på ubestemt tid, og all studentpraksis er også stengt. 

Det er også uvisst om noen er smittet med den muterte virusvarianten, da det er flere tester som er til analyse per nå. 

Førde klatresenter er et helt nytt klatresenter som åpnet lørdag 5.desember, 2020. Klatresenteret er eid av Bergen klatresenter, og Torbjørn Wiken er daglig leder. 

Publisert 28. januar 2021 kl 17.07
Sist oppdatert 28. januar 2021 kl 17.07
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen