Selv for erfarne klatrere kan det være vanskelig å ta et riktig valg med hensyn på klatresko. For de som er ferske i gamet er sjansen stor for å gå seg vill. Mange ender opp med feil størrelse, og gjerne sko som ikke er myntet på ens bruksområde.

En av de store feilene som gjøres er å velge for små sko. Selgerne på klatrebutikkene er gjerne aktive klatrere selv og anbefaler ofte sko etter deres egne preferanser – og kan lett glemme at nybegynnere typisk har sarte ben, som ikke er vant til å presses hardt. Skal man klatre tyngre ruter må skoene sitte godt og være skikkelig tighte. Men nybegynnere og moderate brukere går ikke harde ruter og takene de skal stå på er som regel relativt store. Derfor kan skoene godt være litt romslige.

Som «nybegynner» har man gjerne ikke noen formening om hvilken utvikling man vil ha klatremessig. Den vil selvsagt variere fra person til person, men på generell basis kan man vel si at de fleste vil kunne klare grad 3-4 med sin første tur opp veggen. Er man atletisk og godt trent, så kanskje en rute av grad 5. En som klatrer et par ganger i uka vil nok ha lagt bak seg nybegynnerstadiet rimelig kjapt, og hvor høyt man kommer i gradene er jo umulig å si.