Aktiv i Loen

«Look to Loen» skrev Danske Bank i september 2016, og det er kanskje ikke så rart. Driftige entreprenører har skapt en destinasjon verdt å fokusere på.

Sist oppdatert: 17. juli 2018 kl 14.17
Utsikt fra Hoven, toppen der Skyliften tar deg opp. Foto: Bård Basberg
Utsikt fra Hoven, toppen der Skyliften tar deg opp. Foto: Bård Basberg
Lesetid: 4 minutter

At verden vil se den spektakulære vestlandsnaturen er neppe noe nytt, men den moderne turismen setter allikevel helt nye krav til norsk reiseliv, og det har den lille bygda Loen tatt på alvor. Loen Active er en aktivitetsbedrift med flaggskipet Via Ferrata Loen og den nyåpnede Loen Skylift som hovedattraksjoner. Om det å henge midt oppe i ei bratt fjellside, høyt over fjorden ikke er tingen for deg, byr de på guidede fjellturer, sykling og andre aktiviteter rundt fjorden som gir deg en flott opplevelse av den unike naturen. De er også med på å arrangere Skåla Opp, Nord-Europas tøffeste motbakkeløp.

Via Ferrata Loen er en såkalt jernvei eller klatresti bygget i 2011 i regi av Loen Activ, 100% eid av det velkjente Hotel Alexandra. I 2012 lå alt til rette for kommersialiseringen av prosjektet, og allerede etter ett års drift hadde de tredoblet de besøkende til totalt 1500 med og uten guide. I 2015 nådde de sitt  høydepunkt så langt med 3300 besøkende. På en travel dag vil det fort være 100 personer og 14 guider som tar seg opp de 950 klatremeterne til toppen av Hoven. Med spektakulær utsikt over til Lodalen, Oldedalen, Skåla og fjellheimen mot Jostedalsbreen tar man seg opp den bratte fjellsiden til toppen av Hoven på 1011 moh. Glem kalk og svasko, her er tau byttet ut med en jernwire boltet fast i fjellet med jevne mellomforankringer. Man trenger med andre ord ikke kunne klatre for å komme seg til topps. Man trekker seg opp wiren, benytter seg av små trappetrinn og andre installasjoner i fjellet som gjør veggen tilgjengelig for de fleste. Noe av det som bidrar til at nettopp denne jernveien får pulsen opp hos sine besøkende er muligens Gjølmunnebrua, bygget i 2013. Hengebrua, som er 120 meter lang, 35 cm bred, henger 170 meter over bakken på 750 moh. Det er verdt å nevne at dette er den lengste via ferrata-brua i Europa.

Med spektakulær utsikt over til Lodalen, Oldedalen, Skåla og fjellheimen mot Jostedalsbreen tar man seg opp den bratte fjellsiden til toppen av Hoven på 1011 moh.

I mai 2017 åpnet Loen Skylift – Norges letteste topptur hevder de selv. Gondolbanen stiger nesten 60 grader – som kan sammenlignes med å ta en heis 1000 meter rett opp. Det gjør gondolbanen til en av verdens bratteste i sitt slag. Loen Skylift bruker fem minutter på å ta deg til topps av Hoven 1011 meter over Nordfjorden. På toppen kan du iaktta den vakre utsikten ved å gå en tur, eller kanskje mens du nyter «Mat helt på kanten» på Hoven Restaurant. Du kan også booke en guidet tur inkludert Skylift og nistepakke og oppleve fjellet og panoramautsikten på gode stier. Etter åpningen har 90% av via ferrata-turistene benyttet Skyliften som retur til Loen forteller Erik Brendefur, daglig leder i Loen Active. Det ventes at nærmere 50 000 personer vil besøke anlegget til nærmere 300 millioner kroner før høstmørket kommer sigende. Når snøen kommer er gondolen godt egnet som utgangspunkt for toppturer og nedkjøringer i pudder.

Ja, man kan mene hva man vil om via ferrata og gondolbaner, men i Loen og Stryn kommune har de siden de engelske lakselorder og fjellklatrere ankom på midten av 1800-tallet utviklet et profesjonelt reiseliv med sterk lokal forankring, som tilbyr turister opplevelser i verdensklasse.

 

Loen Active

 • Via Ferrata Loen

 • Grunnlagt: 2011

 • Eier: Hotel Alexandra

 • Årlig besøkende: 3300 besøkende m/guide i 2015

 • Sesong: 1. mai - 1. november

 • Lengde: 950 meter, wirelengde 850 meter

 • Aktuelt for hvem: Aktive turister, teambuilding, firmaturer, vennegjenger

 • Pris: 990,- pr person med guide og sikringsutstyr

 • Retur: Sti, evt med Loen Skylift for et tillegg på 280,-

 Loen Skylift

 • Pris: 500 kr tur retur, halv pris for barn

 • Sesong: Året rundt

 • Tur: Loen Active tilbyr guidet topptur fra Loen Skylift i samarbeid med Breogfjell (IFMGA) og andre guidefirmaer. Priser fra 990 kr til 1630 kr, inkludert skylift og niste.

 Skåla Opp

 • Nord-Europas tøffeste motbakkeløp til toppen av Skåla på 1848 moh.

Publisert 17. juli 2018 kl 14.17
Sist oppdatert 17. juli 2018 kl 14.17
annonse
Relaterte artikler

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen