Klatreveggen er en del av en splitter nytt innovasjonssenter i bygda sør i Trøndelag, hvor lokale klatrere har drømt om innevegg i mange år.
Når drømmen endelig går i oppfyllelse 8. februar er det ikke småtteri oppdalingene kan kose seg med.
– Det blir totalt 800 kvadratmeter klatring, 250 av de er buldring. Vi har laget 20 linjer, men minst to ruter per linje, på vegger med høyde fra 11 til altså 25 meter, sier daglig leder i Krux klatring, Tor Arne Løvoll.

GLEDER SEG: Tor Arne Løvoll er sjefen i den nye klatreveggen i Oppdal. Her studerer han rutene som er i ferd med å komme opp i et av flere buldreområder. Foto: Tore Meirik
Sju av linjene på klatresenteret får autobelay, og gradene skal spenne fra 3-4 og opp mot 9/ 9–. Denne uka var Martin Mobåten og Sveinung Riiber i full gang med å skru ruter i den splitter nye veggen i Oppdal.
– Å investere i proffe ruteskruere er vel investerte penger, det er ingen tvil om at dette er i ferd med å bli veldig bra, sier Løvoll, som har 40 prosent stilling som daglig leder.
– Hvem er det som betaler for klatreveggen?
– Veggen er faktisk fullfinansiert, og det er ganske tøft. Pengene kommer fra tippemidler, momsrefusjon, Oppdal kommune og lokalt næringsliv. Oppdal fjellsportklubb eier og driver veggen og utstyrsutleien (inkludert 60 meters tau!), og leier lokalene.

SPEKTAKULÆRT BYGG: Det nye innovasjonssenteret i Oppdal har prislapp på rundt 160 millioner kroner, og deler av fasaden hinter mildt sagt om hva som befinner seg på innsida. Foto: Tore Meirik
I tråd med retningslinjene for tippemidler skal ikke klubben få utbytte på driften, men veggen drives kommersielt og klubben må få regnestykket til å gå opp. Medlemmene i fjellsportklubben har lagt ned utallige timer med bygging.
Resepsjonsfunksjonen deles med treningssenteret i samme lokale. Prisene for å klatre blir 350 kroner per måned for voksne, 750 for familie, og med rabatter til studenter.