Norsk Tindesenter på Åndalsnes er ikke bare et museum for gammelt klatreutstyr og klatrehistorikk. Der er også en innendørs klatrevegg, med solid høyde – nok til å gi deg en real pump.

Denne veggen er nå formelt åpnet, og det var vårt klatreess Magnus Midtbø som klippet tauet som var satt opp høyt oppe ved de øverste boltene. Han formelig fløy opp veggen med saksa i lomma, tydelig med målsetning om å lage show.

Annonse

Neste tur opp lot han være å klippe med hverken saks eller slynger, og droppet de tre siste boltene før ankeret. Deretter la han overraskende inn et solid fall slik at han flakset ned til den nederste delen av veggen. Det gikk et støkk igjennom publikum – ikke mange hadde sett et slikt fall før – og et lettelsens sukk med påfølgende applaus da det viste seg at alt selvfølgelig gikk helt fint.

ntind

Show: Magnus Midtbø i den nye veggen på Norsk Tindesenter. Foto: Dag Hagen

Det er Walltopia som har produsert klatreveggen. Midtbø har vært den konkurrerende norske klatreveggprodusenten Tjelmeland Friksjons frontfigur i en årrekke, men han er positiv til den nye veggen.

– Bra vegg dette. Friksjonen er veldig god, noe som gjør at man kan stå overalt. Det er ikke alltid like bra, spesielt ikke for proffklatrere. Men denne veggen er jo for vanlige klatrere så det funker. Og god friksjon gjør at takene ikke snurrer. Høyden er også fin. Veggen kunne vært bygd enda høyere, men det kan jo legges på i etterkant.

magnuskurs

Klinikk: Et kurs for ungdom på ulike nivåer på den nye klatreveggen. Foto: Dag Hagen

Etter åpningen hadde Magnus klatrekurs for ungdommer, der han blant annet tok for seg teknikk og taktikk for å onsighte ruter.

Til slutt holdt han foredrag i auditoriumet på det nye senteret. Han snakket om veien til å bli en av verdens beste klatrere – om målene han hadde som tenåring og som han ikke turde å si høyt; å bli blant de beste i verden.

Og han avdekket også sommerplanene sine, hvor deler enn så lenge er ... litt hemmelige. Men han avslørte at han skal på roadtrip til Flatanger og Lofoten, og siden sydover igjen, så får vi se om det blir store nyheter etter hvert.

– Turen blir sponset av Range Rover og vi skal plukke opp en bil i Flatanger. Vi hadde valget mellom den og en Porsche, så da får det bli Cayenne neste gang.

Livet som klatreess er ikke bare slit, og på spørsmål fra salen om når han skal ha ferie, svarer han:

– Jeg har alltid ferie jeg, så det trenger jeg ikke.