/ K2

K2-bestigning var fake

Ny avsløring av falsk bestigning i Himalaya: Christian Strangls solotur på K2.

Sist oppdatert 9. september 2010 kl 12.20

Den østerrikske, profilerte alpinisten Christian Strangl hevdet i august at han hadde toppet ut K2, solo og uten medbragt oksygen. Dette ville i såfall være den eneste bestigningen av verdens nest høyeste fjell i år, og det ble i ettertid av flere hevdet at Strangl umulig kunne ha nådd toppen. Spor langs ruta tydet på at han ikke var høyere enn camp 3, og han viste heller ingen tegn til å være sliten da han returnerte til base camp.

Et selvportrett han hevdet å ha tatt på toppen er nå påvist å være fra camp 3. Strangl, som tidligere truet med å bryte all kontakt med det internasjonale klatremiljøet på grunn av anklagene, tilsto denne uken å ha løyet om bestigningen etter å ha vært i en «tilstand av koma på grunn av stress og frykt for å mislykkes». Avsløringen av Strangl kommer bare dager etter at koreanske Oh Eun-Suns rekord som første kvinne på alle 14 fjell over 8000 meter har blitt satt under tvil av det koreanske alpinforbundet (se egen sak på norsk-klatring.no).

Strangl er en høyt ansett alpinist i internasjonal sammenheng, og har gjort seg kjent gjennom hva han kaller «skyrunning» - raske bestigninger av høye fjell, alene og uten kunstig oksygen. Han har tidsrekorden på flere fjell, bl.a. Mount Everest (16 timer og 42 minutter fra ABC til toppen).

Kilde: explorersweb.com.

Publisert 9. september 2010 kl 12.20
Sist oppdatert 9. september 2010 kl 12.20
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen