Honnold setter rekord – igjen

Det amerikanske hurtigtoget har på nytt feid gjennom Yosemites «Triple Crown». Denne gangen alene, og på ny rekordtid.

Sist oppdatert 8. juni 2012 kl 09.25

Det er ikke lenge mellom hver gang Alex Honnold lager overskrifter. Den 26-årige amerikaneren har de siste årene løftet standarden for hva som er mulig i store fjellvegger, med sine mildt sagt oppsiktsvekkende frisolo- og speedbestigninger av lange og harde ruter på klassiske klatresteder som Yosemite i California og Zion nasjonalpark i Utah.

Og nå har han altså gjort det igjen. Nærmere bestemt dreier det seg om enda en link-up av Yosemites tre store vegger, og det på godt under et døgn: El Cap, Half Dome og Mt. Watkins, kjent som «Triple Crown» blant dalens troféjagende storveggsklatrere. Vi meldte for bare et par uker siden om rekordbestigningen av tre av frirutene på disse veggene, da Honnold sammen med Tommy Caldwell gikk standardruta i sørveggen på Mt. Watkins, Regular North West Face på Half Dome og Freerider på El Cap på litt over 21 timer – 70 taulengder opp til grad 8+ og alt i fri.

Dette var i seg selv en banebrytende bestigning, selv i en sammenheng der speedbestigninger har blitt en høyt spesialisert gren i seg selv. Det ser imidlertid ut til at dette bare var oppvarming for Honnold, som nå har gått de samme veggene igjen (The Nose i stedet for Freerider på El Cap), denne gangen alene og på ufattelige 18 timer.

Honnold frisoloerte store deler av rutene, 90 % skal vi tro de foreløpige rapportene, og gikk de resterende, hardeste ti prosentene teknisk (men altså fortsatt uten tau). Han presterte endog å glemme kalkposen i nattemørket før han startet opp The Nose, og måtte låne en av et tilfeldig taulag han passerte halvveis opp i ruta.

Hva som nærmest bare blir et ps. i denne sammenhengen, er at Honnold forrige uke også soloerte Regular North West Face på Half Dome – en tur han har gjort i fri og uten tau tidligere – på ufattelige 1 time og 22 minutter, denne gangen med et lite utvalg kamkiler og daisy-slynger som ble brukt på cruxtaulengdene (RNW Face er altså 23 taulengder opp den bratte siden av Half Dome og holder graden 7+/8- i fri, for dere som ikke er kjent med detaljene i topografien i Yosemite).

Kilder: Reel Rock, Climbing

Publisert 7. juni 2012 kl 09.23
Sist oppdatert 8. juni 2012 kl 09.25
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen