Enda kjappere Nese

Atter en gang er det satt fartsrekord opp verdens mest berømte storveggsrute. Og Alex Honnold er selvsagt innblandet.

Sist oppdatert 20. juni 2012 kl 23.36

Alex Honnold ser ikke ut til å bli mett på rekorder med det første. Nå har 26-åringen vært på enda en tur i Yosemites bratte vegger, og denne gangen er det den mest berømte ruta av dem alle som har fått seg en stuss hva angår tid opp: Selveste The Nose ble av Honnold og den velkjente rekordjegeren Hans Florine gått på 2 timer, 23 minutter og 46 sekunder, for tre dager siden.

Det virker kanskje i overkant nøysomt å telle sekunder på en rute som er 900 meter og 31 taulengder lang, og som ifølge topoen er anbefalt å beregne fem dagers klatring på. Men fakta er at konkurransen blant dalens kjappeste og dristigste storveggsklatrere nå er så tett og skjerpet, at det kan stå om bare minutter og sekunder om rekorder skal slås. Blant annet mistet den samme Florine, sammen med taulagspartner Yuji Hirayama, sin forrige rekord satt i 2010 med fattige 20 sekunder til Dean Potter og Sean Leary, som frem til denne uka hadde rekorden på 2:36:45.

48-årige Florine kan dermed for femte gang siden 2002 smykke seg med å være raskeste mann opp El Cap. Denne gangen altså sammen med Alex Honnold, som på sin side har fått enda et trofé på veggen, etter sine oppsiktsvekkende speed- og frisoloturer i Yosemite-dalen denne sesongen.

Se flotte bilder av Florine og Honnolds rekordbestigning, tatt med telelinse, på nettsiden El Cap Report.

The Nose regnes som verdens mest kjente storveggsrute. Den ble klatret første gang i 1958, og fikk sin første fribestigning i 1993, da Lynn Hill gjorde sin legendariske tur (grad i fri er 5.14a, eller norsk 9/9+). Ruta har lenge vært en ettertraktet testpiece for speedklatrere, i tillegg til å være den trolig mest klatrede storveggsrute i verden, og beskrives av SuperTopo på denne måten: Long, sustained and flawless, the Nose may be the best rock climb in the world; it is certainly the best known. On paper, at 5.9 C1, The Nose sounds easy. It’s not. With over 31 pitches of steep, exposed and strenuous climbing, The Nose is an immense physical and psychological drain. Extensive climbing experience on long routes is mandatory. The failure rate is high. That said, anyone who is deeply committed to training for this climb can do it.

Publisert 20. juni 2012 kl 23.36
Sist oppdatert 20. juni 2012 kl 23.36
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen