Hvem er tidenes beste klippeklatrere, målt opp mot sin egent tids standard? John Bachar, Wolfgang Güllich, Patrick Edlinger, Ben Moon eller Alex Huber er alle sterke kandidater for en plass på denne pallen. Men vi er så heldige å ha to av de mest soleklare utfordrerne aktive i vår tid – to klatrere som i likhet med de førstnevnte setter nye standarder, som gjør det umulige mulig, og som i tillegg driver og inspirerer hverandre i vennskapelig kamp og samarbeid: Chris Sharma og Adam Ondra.

vår oversikt over verdens hardeste ruter akkurat nå er flesteparten gått av nettopp disse to. Det er Sharma og Ondra som har sørget for å bekrefte 9b-graden i sportsklatringen (ingen av dem var riktignok først ute), og det er mest trolig en av disse to – eller begge – som vil ta steget opp til 9b+.

Det finnes flere prosjekter disse to jobber på som blir spådd å introdusere 9b+graden. Adam Ondras prosjekt i Hanshelleren er ett. Et annet er linja Dura Dura i Oliana, i spaniaboer Sharmas egen bakgård.

Sistnevnte har tydeligvis vært et samarbeidsprosjekt mellom disse to superklatrerne i lengre tid. Og nå kommer snart filmen, produsert av Reelrocktour, som viser Sharma og Ondra på det som kan bli verdens hardeste rute og verdens første 9b+. Ja, om ikke Ondra setter linja si i Flatanger først da, når han er tilbake i Norge i neste måned.

Intervju med Sharma om blant annet Dura Dura-prosjektet her.