Podkast fra toppklatrere

De britiske proffklatrerne Hazel Findlay og Mina Leslie-Wujastyk har forent krefter, og for noen uker siden lanserte de podkasten «The Curious Climber Podcast».

Sist oppdatert: 28. januar 2020 kl 10.38
Lesetid: 3 minutter

Findlay skriver selv på sin Facebookside at hun fikk ideen for noen år siden, og at det klaffet bra i år da Leslie-Wujastyk også var med på det. Hun skriver videre at verken hun eller Mina er overordnet interessert i å kun snakke om harde grader, bestigninger eller sponsorer, men at de vil komme inn på temaer som er mer personlige, og at gjestene vil få snakke ærlig og åpent om det de har på hjertet. Når jeg spør hvordan de velger seg ut gjester svarer Hazel:

– Det er bare et kriterium: personen må være interessant å snakke med.

Mina er en svært merittert sportsklatrer, buldrer og konkurranseklatrere, som blant annet har besøkt Flatanger. Hun har også skrevet åpenhjertig om hvordan klatringen på et tidspunkt gjorde henne syk. Hazel er også en av de ledende klatrerne på sitt felt, med svært harde bestigninger på trad og storvegger bak seg. Hun har også besøkt vårt eget Bohuslän, der hun raskt fikk gått noen av de klassiske testpiecene.

mina flatanger foto  Esteban Lahoz
Mina på Nordic Plumber (8c) i Flatanger. Foto: Esteban Lahoz

Foreløpig er det tre episoder ute. Den første er med Hazel Findlay og Beth Rodden. Rodden har i likhet med Hazel vært en pioner i klatreverden. I tillegg til å snakke om noe av klatringen Beth har gjort, er de to også innom temaer som mat, kroppsfokus og spising, og hvordan det påvirket Beth som ung og lovende konkurranseklatrer. Podkasten deler ærlige refleksjoner fra Beth, som i det siste også har begynt å legge ut bilder på sin egen Instagram-konto der hun tar et oppgjør med tidligere kroppsbilde. I tillegg til flere andre emner er de innom hvordan det å bli mor forandrer måten å være en klatrer på. 

Hazel Findlay profilbilde
Hazel Findlay kan mer enn bare å klatre - nå lager hun podkast også.

I den andre epsioden snakker Mina Leslie-Wujastyk med Nina Williams. Nina figurerte blant annet i den siste Reelrock-filmen, som er en nærmest fryktløs highball-buldrer, og nettopp dette snakker de to mye om: ikke prestasjonen i seg selv, men hvordan å forholde seg til frykt og redsel i klatringen. Selv om de færreste kan relatere direkte til bulderne Nina snakker om, er nok de aller fleste av oss kjent med følelsen av frykt når vi klatrer, og det gjør hennes refleksjoner rundt temaet relevante.

De er også innom et annet interessant emne: da Nina var yngre konkurranseklatrer ble hun tatt i å jukse i en buldrekonkurranse. Hun forfalsket dommernes signatur, og ble avslørt. Hun ble nektet å være med i flere konkurranser det året, og ble sparket fra landslaget. Nina har skrevet åpenhjertig om episoden i det amerikanske klatrebladet Rock and Ice, og i podkasten er dette et sentralt tema – hva som trigget Nina til å ville jukse, hvorfor hun valgte å skrive om det når hun like gjerne kunne latt det blåse over, og hvordan konkurransemiljøet fikk fram denne siden av henne.

 

I går ble tredje episode lagt ut. Den er med Nikki Smith, en førstebestiger, fotograf, guidebok-forfatter og eventyrer fra USA. Nikki er også transkvinne, og prosessen med å gå fra Nathan til Nikki er et av temaene for episoden. Hazel skriver at historien hennes er en kraftig påminnelse om at vi fortsatt har et stykke å gå når det gjelder å behandle våre medmennesker med respekt.

Hazel Findlay i Squamish
Hazel Findlay på førstebestigningen av "Tainted Love" 5.13d / 8b i Squamish, Canada.
Publisert 28. januar 2020 kl 10.38
Sist oppdatert 28. januar 2020 kl 10.38
annonse
Relaterte artikler

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen