Løperen som podcaster om klatrere

- I høst var jeg i Nepal, og der traff jeg på en klatrelegende. Jeg måtte selvfølgelig intervjue han til podcasten. Navnet hans er Mingma David Sherpa, og han er tidenes yngste til å bestige alle 8000 meters-toppene. Dette er første podcast han er med på, og det er interessant å høre om hans tilnærming.

Sist oppdatert: 20. januar 2020 kl 09.39
VERDENS BESTE: Hans Kristian Smedsrød er en av verdens beste ultraløpere. Nå har han laget podcast, blant annet med klatrere. Foto: Privat
VERDENS BESTE: Hans Kristian Smedsrød er en av verdens beste ultraløpere. Nå har han laget podcast, blant annet med klatrere. Foto: Privat
Lesetid: 2 minutter

Hans Kristian Smedsrød er terrengløperen som tok steget fullt ut da han i fjor sa opp jobben, leide ut leiligheten og bestemte seg for å satse på et liv der han kunne følge drømmen om å løpe. Han er en ultra/terreng/fjell-løper som reiser rundt i verden for å konkurrere på elitenivå, og når har han også begynt å lage podcast med folk han møter på reisene sine. Podcasten heter Nå er det alvor, og handler om møter og mennesker der Smedsrød befinner seg – steder som Alpene, Pyreneene, Himalaya og snart Patagonia.

Les også: Test av sekker for alpinklatring.

- Jeg løper for det meste i fjellet, men har begynt å prøve meg på klatring i det siste. Ikke bare er det bra trening, men funker som en psykisk upper hand når man skal ta seg effektivt over tekniske partier. Jeg er fascinert av klatring, klatrehistorie, og kommer til å fortsette å podcaste om og med klatrere.

- Intervjuet med Mingma David Sherpa var bare ett av mange intervjuer jeg gjorde i Nepal. Det neste jeg kommer til å gi ut er et intervju med den siste gjenlevende mannen fra Edmund Hillarys ekspedisjon til Everest i 1953, Kanchha Sherpa, forteller Smedsrød.

De to møttes i Himalaya, og Kanchha, som nå er 87 år, fortalte om hele opplevelsen til Smedsrød.

 – Det er unikt innhold man ikke får av å jobbe 9–16, sier han.

Smedsrød overlever på donasjoner fra lytterne, via crowdfundingtplatformen Patreon. Månedlig får han inn beløp, som varierer fra èn til flere hundre dollar.

Vil du lese mer om Hans Kristian Smedsrød kan du ta en titt på intervjuet Aftenposten gjorde med han, eller så kan du gå rett til episoden med Mingma David Sherpa.

Publisert 20. januar 2020 kl 09.39
Sist oppdatert 20. januar 2020 kl 09.39
annonse
Relaterte artikler

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen