Speedklatring på Sørmarka Arena

I 2017 ble det bygget en helt ny speedklatrevegg på Sørmarka Arena i Stavanger. Den 11 meter høye veggen ble blant annet brukt under NM i speedklatring i 2017.

Sist oppdatert: 27. februar 2018 kl 12.00
Lesetid: 2 minutter

I forbindelse med artikkelen om OL og speedklatring i den forrige utgaven av Klatring, ble det sagt at det ikke er speedklatrevegger her i Norge. Det er en sannhet med modifikasjoner.

Speedklatring er en form for klatring, der man forholder seg til mye standardiserte regler. Både takene, overhenget, bredden, lengden og ruten er standardiserte. Når det gjelder høyden på veggene finnes det to ulike lengder og forholde seg til. Fra tidligere av opererte World Cup i klatring med både 11- og 15-meters vegger. Men det er i dag kun 15-meters vegger det konkurreres på internasjonalt.

Etter NM ble holdt ble veggen på Sørmarka Arena en del brukt. Det var lenge en autobelay på den ene ruten slik at alle kunne komme og øve, forteller Edith Fugelli til Klatring.

 Veggen på Sørmarka Arena er ny, fin og holder alle mål i forhold til de standardiserte reglene nevnt ovenfor. Edith Fugelli forteller også at det er en del ekstra hensyn som må tas med tanke på sikkerhet forbundet med en slik vegg.

Det er mulig å klatre fortere enn det en vanlig autobelay kan ta inn tau, og det er på dags dato ikke investert i en egen autobelay for å klatre speed - noe som kan være en sikkerhetsrisiko. Hun forteller også at det derfor sikres på gamlemåten, noe som begrenser bruken av veggen noe. Men det er i følge Pål Robberstad som er klatreansvarlig på Sørmarka Arena, planer om å skaffe to autobelayer som er tilpasset speedklatring for å øke bruken.

 Så det er veldig mulig å klatre speed her i Norge, kun ikke eksakt likt som formatet som blir å se i OL i Tokyo 2020.

Publisert 27. februar 2018 kl 12.00
Sist oppdatert 27. februar 2018 kl 12.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen