Laurent Laporte (42) har skrudd ruter i 20 år. På den tiden har han blant annet skrudd 50-60 World Cup og fire verdensmesterskap. Sist skrudde han problemene i Nordisk mesterskap i buldring på Lillehammer.

Annonse

Jørgen Brecke fra Kolsås Klatreklubb sier de er stolte av å ha ham på besøk for å skru.

– Vi tror det vil skape blest om senteret. Det er stas å klatre en rute skrudd av Laurent Laporte, sier han til magasinet Klatring. Dette vil også øke klubbens kompetanse.

– Vi ønsker at flere skal skru nye ruter ute, så vi ønsker at dette skal utdanne flere til å kunne gjøre det. Med dette vil vi også samle mest mulig kompetanse i klubben.

DSC_0041-1

Marius Morstad og Laurent Laporte underviser på Vulkan. Foto Øyvind Waitz

På grunn av omskruingen holder Vulkan klatresenter stengt mandag-fredag denne uken. Mandag og tirsdag skrudde de ned alle tak og vasket og sorterte de. En innleid lift brukes for anledningen. Onsdag klokken 9 om morgenen startet Laporte sitt arbeid. I liften starter han nede og skrur 2-3 ruter av gangen. Ruteskrueren ser ut til å være i rute. Onsdag kveld var nesten halve hallen ferdig.

Hele 25 medlemmer av Kolsås Klatreklubb møtte opp for å høre Laporte forklare hva som er viktig å tenke på når man skrur nye ruter. Etter å ha fått svar på sine spørsmål kunne alle prøve å skru ruter selv med assistanse fra mesteren.

Laurent Laporte hadde ingen plan før han kom til Vulkan.

– Jeg må først se veggen, se hullene, se takene før jeg får ideer.

I veggen med mest overheng har han laget en 8a-rute (norsk 9-) og en rute beregnet for barn rett ved siden av.

– Planen er å lage ruter barn også kan klatre. Voksne trenger ikke bruke alle takene. Jeg vil lage mange forskjellig type ruter. Noen med utholdenhetsfokus, andre mer tekniske, noen med små catcher og noen med mye kompresjon.

Marius Morstad oversetter fransk-engelsken for de yngste og legger til:

– Laurent Laporte kommer fra kunnskapsgenerasjonen. Han har med seg den franske kulturen, med at man blir et lykkeligere menneske av å lære og bli bedre til noe.

DSC_0037-1

Lett kaotiske tilstander på Vulkan. Thilo (12) til venstre, Jacob (12) i midten og Tomas til høyre. Foto Øyvind Waitz

Laporte, som selv har klatret 8c+, sier at han skrur ruter for at man skal bli god til å klatre ute, ikke nødvendigvis inne.

– Folk kommer ikke til et klatresenter for å gå ruta men for å lære, forklarer han.

Morstad fortsetter: – Rutene kan oppleves som vanskelige. Om Laporte sier at det er 7b så er det 7b. Det er jo disse gutta som en gang i tiden har sagt hva 7b er. Nå blir det fransk gradering og franske navn, ler Morstad.

Laporte skiller på det som er trening og det som er konkurranse. Når han skrur ruter til trening starter han ofte lett og avslutter vanskelig. Det er bra for barns psyke. Konkurranser er ofte stressende.

Vi spurte Marius Morstad om hvorfor de har hyrt inn Laurent Laporte.

– Hvorfor ikke? Du blir ikke bedre til å klatre på andre sentere, du blir god til å gå stiger. Laporte tenker på hva man blir bedre av når han skrur. Han tenker på for eksempel avstivningsstyrke som er essensielt i all idrett. Klatrehallen skal ikke bare være for utslitte akademikere mellom 35-45. Klatring er en gamlis-sport. Dette gjør vi for at de unge skal bli bedre. Det er jo de som må skru ruter for oss til slutt, fleiper Monstad.

Fra lørdag 6. desember kan du ta turen til Vulkan og klatre rutene til en mester. Med sterke bånd til fransk kultur.