Kjendisinnrykk når Monsterveggen åpner i Stavanger

Cecilie Skog og flere av verdens unge og lovende klatrere kommer når den nye Monsterveggen i Stavanger åpner kommende helg.

Sist oppdatert 28. september 2010 kl 09.56

Skog, som vanligvis opererer utendørs, tar turen til Stavanger søndag etter «Skal vi danse»-programmet i Oslo dagen før. Magnus Midtbø, klatrefenomenet fra Bergen som er blant topp tre i verden nå, tar med seg kjæresten Sasha DiGiulian, som er nummer 1 i verden av kvinnelige klatrere. Og selvsagt kommer Stavangers egen Therese Johansen, en av verdens for tidens høyest rangerte buldrere.

– Alle disse klatrerne vil være her når vi holder «Åpent hus» i helgen, og gi veiledning sammen med frivillige fra klatreklubben BRV, forteller Bernt Ove Reinertsen, nyansatt klatreveggansvarlig i Sørmarka Arena, som hallen heter.

Klatring besøkte veggen mens de to innleide klatrerne Rob Napier og Steve McClure fra England var i gang med å montere klatretak og skru ruter. Begge har årelang erfaring med å rutesetting på innendørsvegger i flere land. McClure, en av verdens beste sportsklatrere, er begeistret for Monsterveggen.

– Veggen er stor, bratt og imponerende, en av de bedre jeg har sett. Konstruksjonen er fantasifull, med mange spennende vinkler og kvaliteten er bra. Det beste med veggen er at den er laget for klatringens del, og ikke for rendyrket kommersiell drift. Altfor mange vegger i dag blir bygd vertikale og kjedelige, sier McClure til Klatring.

Gigantløft

Med helgens åpning av klatreveggen får Bratte Rogalands Venner (BRV) en av de største og mest moderne veggene i landet midt på flate Nord-Jæren.

– Monsterveggen blir et gigantløft for klatremiljøet i hele regionen, sier styremedlem i Bratte Rogalands Venner, Kjetil Hjertvik. – Fra før er vi velsignet med gode, utendørs klatremuligheter. Nå får vi en innendørs vegg av internasjonal klasse. Dette vil øke rekrutteringen radikalt.

Bernt Ove Reinertsen, som begynte tidlig å klatre i Rogaland på 80-tallet, har vært sentral i prosjekteringen av både Monsterveggen og andre klatrevegger i distriktet. Hans ansvar blir blant annet å organisere de frivillige vaktene og kursvirksomheten.

– Nå får BRV et sosialt møtested og et veldig bra treningstilbud. Dette vil føre til flere medlemmer og større inntekter for klatreklubben. Andre klatrere fra andre klatremiljø vil selvsagt også ha tilgang til veggen. Det samme gjelder brukere fra profesjonelle miljø som for eksempel brannvesen og helsevesen.

Politisk tenning

BRV skal ha sin del av æren for at Monsterveggen står der den gjør i dag. På 90-tallet saumfarte klatrerne distriktet forgjeves etter egnede industribygg hvor man kunne bygge klatrevegg og få et sosialt møtested for Bratte Rogalands Venner. De to kommunale klatreveggene i idrettshallene på Tastarustå og Storhaug var ikke tilfredsstillende nok.

Jakten tok slutt da flerbrukshallen i Sørmarka ble lansert. Politikerne fikk full tenning på en innendørs vegg av stort kaliber. Plutselig var det snakk om å dimensjonere veggen slik at det kunne arrangeres internasjonale konkurranser.

– Først ville ikke politikerne ha noe, så ville de ha alt, er klatreren Olav Båsens beskrivelse.

På grunn av klatreveggens voldsomme dimensjoner måtte hele byggets konsept endres. Merkostnaden for å endre konstruksjonens utforming ble på rundt 30 millioner kroner. Selve veggen har kostet i alt 10 millioner kroner, hvorav den største andelen er teknisk tilrettelegging. Prisen på hele hallen har steget fra 100 millioner kroner i 2003 til 310 millioner nå i høst. Den er bygd og drevet i samarbeid med fire kommuner: Stavanger, Sandnes, Randaberg og Sola.

Store dimensjoner

«Monsterveggen» er 25 meter bred, 9 meter dyp og 17 meter høy. I alt blir det rundt 65 toppankere på nærmere 890 kvadratmeter klatreareal. 4000 klatretak skal monteres foreløpig. Veggen tilfredsstiller internasjonale krav til bratthet og høyde. På det bratteste er den like overhengende som den er høy. Det er også mulig å bygge ut veggen og endre veggstrukturen betydelig ved større konkurranser. Monsterveggen er konstruert av Stein-Ivar Gravdal på dugnad for Bratte Rogalands Venner. Leverandøren er slovenske City Wall.

stav1
stav1

Gigant: Den nye klatreveggen i Sørmarka fikk navnet sitt lenge før monstermastene i Hardanger ble et begrep. Og det med rette. Den er 18 meter høy og like overhengende på det bratteste. Foto: Pål Christensen, Stavanger Aftenblad

stav2
stav2

Ruteskruere: Rob Napier til venstre og Steve McClure ble imponert av klatreveggen som Stein-Ivar Gravdal har designet, men var ikke like begeistret for takene av østeuropeisk opprinnelse. Foto: Pål Christensen, Stavanger Aftenblad

stav4
stav4

Fra oven: Man bli liten der nede og liten der oppe i en slik vegg: Foto: Pål Christensen, Stavanger Aftenblad

Publisert 28. september 2010 kl 09.56
Sist oppdatert 28. september 2010 kl 09.56
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen