Verdens hardeste i Hanshelleren?

Vi oppdaterer nytt fra Flatanger. Ondra jobber nå på sin nyetablerte linje, med antatt grad 9b(+).

Sist oppdatert: 16. juli 2012 kl 15.47
Lesetid: 2 minutter

Vi har fått tilsendt en kort rapport fra Berit Hestnes på Strøm gård like ved Hanshelleren om siste utvikling i Flatanger. Samtidig er lokalavisen Flatangernytt ute med artikkel og video av Adam Ondra, som nå er igang med å jobbe inn sekvensene på sitt nyborrede prosjekt; en 55 meter lang linje som – dersom den blir klatret – kan ende opp som verdens hardeste rute.

Ondra anslår at graden er 9b, muligens 9b+ (noe som vel skulle bli noe sånt som 10+ på den norske skalaen, alt ettersom hvordan man skal bruke skråstrekgraderinger). Dersom det siste blir graden, snakker vi altså om et historisk steg opp på graderingsskalaen, ettersom det ikke finnes noen etablerte ruter av grad 9b+ i verden i dag (to av utfordrerne til «verdens hardeste rute», Chris Sharmas First Round First Minute i Margalef og Jumbo Love i Clark Mountain skal etter det vi forstår befinne seg i øvre del av 9b-graden).

Ifølge Hestnes har Ondra nå dratt fra Flatanger for noen dager for å klatre litt andre ting, men vil snart være tilbake for å vie seg til den nye superlinja i Hanshelleren. I videointervjuet med Flatangernytt sier Ondra at han nå har kontroll på første del av ruta som han mener definitivt er mulig å klatre i ett, og er klar for å starte arbeidet med å sette sammen siste delen. Problemet til nå har vært å klare cruxet på de 20 første meterne: et langt skulderflytt fra en krimp, som etter videoen å dømme er virkelig knallhardt.
(Artikkelen fortsetter under videoklippet)

Flatangernytt har også vært på besøk på Strøm gård, hvor Berit Hestnes og mannen Olav Strøm nå satser på å gi besøkende klatrere de best mulige boforhold.
– Målet er å få til en møteplass for klatrere, med camping, overnattingsrom og en sosial arena. Det kreves sanitære forhold, og det må legges til rette med parkering og merking. Vi ønsker at Strøm skal bli en nasjonal og internasjonal klatredestinasjon. Men vi må tilrettelegge for at det skal skje, sier Hestnes til Flatangernytt.

Les intervjuet med Berit Hestnes her. Artikkelen om Ondras prosjektering av den nye superruta finner du her.

Ondra borr
Ondra borr

Hardt arbeid. Ondra har borret ferdig superlinja i Hanshelleren, og er nå igang med å jobbe inn flytt og sekvenser på den 55 meter lange og bratt-bratte ruta som vel kan ende opp som verdens hardeste. Foto: Olav Strøm

Publisert 16. juli 2012 kl 15.47
Sist oppdatert 16. juli 2012 kl 15.47
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen