Ondra stanger i taket

Adam Ondra bruker siste rest av 2011 til å buldre. Det blir det også overskrifter av.

Av: Arve
Sist oppdatert: 8. desember 2011 kl 19.03
Lesetid: 2 minutter

På kort tid har Adam Ondra førstebesteget én bulder gradert 8C+ og repetert en annen av samme grad. Dermed er diskusjonen igang igjen om toppnivået på buldringen pr. 2011, etter at det ble et visst oppstyr rundt Nalle Hukkataivals antydning om at 8C-graden sitter litt løst for tiden, i et innlegg på bloggen sin tidligere i høst. Nalles poeng ser ut til å være at 8B+ er hardt!, og at for ham bør 8C inntil videre forbeholdes det absolutt hardeste som er mulig akkurat nå.

Det finnes imidlertid et fåtall buldere som er foreslått å holde 8C+ (vi har dessverre ingen liste tilgjengelig), men graden er på ingen måte bekreftet. Dermed var det mildt oppsiktsvekkende at Ondra, som ikke først og fremst er en buldrer, satte sitt prosjekt Terranova i 8C+ da han etter mange dagers jobbing gikk problemet nylig. 

Nå har den unge tsjekkeren også repetert Christian Cores Gioia i italienske Varazze. Core gikk problemet i 2008, og mente da at det muligens kunne være et steg opp fra 8C-graden, men han valgte likevel å holde seg innenfor den etablerte standarden, og satte det i 8C. Ondra mener imidlertid at Gioia er et soleklart knepp hardere enn de 8C'ene han selv har repetert, og milevis hardere enn 8B+.

Han påpeker riktignok at han ikke har repetert enkelte benchmark-8C'er, som Story of Two Worlds, men hevder likevel at om Gioia «bare» er 8C må man antakeligvis nedgradere stort sett alt som finnes av toppgraderte buldere verden over. Og med tanke på denne guttens tickliste, er det vel sannsynlig at han kanskje har et poeng.

Gioia er ifølge Ondra en knallhard, femflytts 8B+ som går rett inn i en treflytts 8B uten mulighet for å hvile eller riste ut mellom, og så en 7B+ uttopping til slutt.

Oppdatert 11.12.: UKClimbing melder i dag at Ondra, som pr. dato oppholder seg i buldregradenes hjemland Fontainebleau, gjør kort prosess med flere harde klassikere. På kort tid, og visstnok under relativt dårlige forhold har han gått flere 8B og 8B+, og nå også flashet den svært tekniske Gecko Assis, 8B+. Dette er verdens andre flash av denne graden, etter at Entlinge, 8B+ (opprinnelig 8C) på første forsøk, og selvsagt også den hardeste flash noensinne i Fontainebleau.

Ondra uttaler seg om både Gioia og Terranova i nylige intervjuer på Planetmountain og UKClimbing, og videoen av bestigningen av Gioia kan du se her:

Publisert 8. desember 2011 kl 19.03
Sist oppdatert 8. desember 2011 kl 19.03
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen