Ondra sender i Flatanger (oppdatert)

Det tsjekkiske klatreesset Adam Ondra har vært i Flatanger noen dager og fått uttelling for besøket.

Sist oppdatert: 9. juli 2012 kl 05.36
Adam Ondra førstebestiger Hanshellerens, Norges og Nordens hardeste rute, hard 9a+ eller muligens også 9b. Foto: Olav Strøm
Adam Ondra førstebestiger Hanshellerens, Norges og Nordens hardeste rute, hard 9a+ eller muligens også 9b. Foto: Olav Strøm
Lesetid: 4 minutter

At Flatanger er et sted med potensiale, er hevet over enhver tvil. I flere artikler på denne nettsiden har vi saker om hvor vel ansett hulen har blitt i utenlandske medier, blant annet her. 

Nå har altså Adam Ondra førstebesteget det som vel er Norges hardeste rute, en kombinasjon av to taulengder som ikke er gjort før. Sammen skal graden ligge i mellom 9a+ og 9b.

Han onsightet også Eye of Odin (8c+). Ingen andre har onsightet hardere, så dette er dermed å anse som en av verdens beste onsightprestasjoner. 

Hanshelleren ved Flatanger har vært klatret på i ti-femten år, men det var først da Runar Carlsen og Boltefondet tok tak i stedet at ting begynte å skje. Sammen med NKF og Trondheim Klatreklubb ble Nasjonal Klatresamling arrangert nå i sommer, der stjerner som Dani Andrada, Ethan Pringle og Magnus Midtbø kom på besøk. 

– Adam Ondra gikk i dag prosjektet til Magnus i Hanshelleren, i følge han er graden hard 9a+, mest sannsynlig 9b. Dette har vært målsetningen til Norges Boltefond over lengre tid. Vi har mye faktainformasjon på hva som har skjedd og hva som kommer til å skje det nærmeste året med denne destinasjonen. Vi spiller på lag med det lokale idrettslaget, kommunen og innovasjon Norge, med vi mener jeg Norges Boltefond og grunneieren som er dypt med på prosjektet, sier Carlsen til magasinet Klatring.

Ondra er også svært fornøyd med stedet: 

– Det kan godt hende jeg kommer tilbake hit i ti år. Det er den perfekte sommerdestinasjonen. Hulen er fylt av den beste steinkvaliteten og sekvensene du kan finne på de beste bulderne i Zillertal. Jeg vurderer å bolte en ny og mye hardere linje, eller kanskje jeg sjekker ut noen av de enda større hulene i området, sier han til 8a.nu. 

Oppdatert 10.07.: Ondra har i dag også onsightet Nordic Flower i Hanshelleren. Graden på denne er usikker, etter at førstebestiger Jorg Verhoeven satte den i 9a, og andrebestiger Magnus Midtbø nedgraderte den til 8c+. Det har vært antydet også 8c av Ethan Pringle og Dani Andrada, som fant mange nye knelåser på ruta, men inntil videre kan vi notere oss enda en 8c+ onsight for Ondra på sin tur gjennom Norge.

Oppdatert 11.07: Vi fyller på med oppdateringer under denne overskriften enn så lenge, for heller å komme tilbake med en større oppsummering etterhvert som Ondras besøk i Flatanger avsluttes. I dag har tsjekkeren fylt ut sitt scorecard på 8a.nu med den foreløpige ticklisten etter knappe to uker i Norge. Ikke bare er listen imponerende nesten utover enhver fatteevne, men Ondra er også raus med komplimentene til klippene han har besøkt og og rutene han har gått. 

Vi oppsummerer det viktigste her, og henviser utover det til Ondras 8a.nu-profil for flere detaljer:
- 9a+'en i Hanshelleren har fått et passende navn, Tors hammer, eller Thor's Hammer på engelsk, og ble satt i 9a+ (under tvil) av Ondra. Han skriver følgende om ruta: first two pitches of multipitch monster project from Magnus Midtboe (enormous effort) linked into massive 55-meter long pitch. Could be easy 9b, but climbed it rather fast and found some better beta compared to Magnus. Third pitch is impossible for now though there are some holds.
- Nordic Flower er satt i soft 8c+. Det tyngste på onsighten var visstnok starten, med vekten av 30 kortslynger i selen.
- «Festivalruta», Odins øye (8c+) som også ble onsightet, kommenterer Ondra slik: Yes, so lucky and happy to onsight this one. It might not be the hardest 8c+ on its own, but really demanding for onsight and possibly the most valuable onsight ever for me. Incredible piece of rock.

Ellers onsightet han flere ruter mellom 8a+ og 8b+ på Hell, Ekne og Loven (kommentar til sistnevnte: this crag is insanely good!) i tillegg til redpoint av Fraulein, 8c og Leoline, 8c+ (FA) på Kvam, og repetisjonene av bulderen Blood Redemption (8C/8B+) på Matre som vi har omtalt i tidligere saker. Og at vi har en kommende norgesvenn i Adam Ondra kan kanskje kommentaren til onsighten av Veien ut av Gufsedalen (8b+) på Ekne være et tegn på: Awesome arete climbed in the late evening sunlight. I love Norway.

Ryktene sier at Ondra nå er igang med å bolte et nytt, og virkelig hardt prosjekt i Flatanger. Vi smører oss med tålmodighet og venter i spenning!

DSCF8600
DSCF8600

Ny hulemann. Verdens beste klatrer i verdens største og bratteste hule: Ondra førstebestiger i Hanshelleren, og setter ny norsk standard. Foto: Olav Strøm

Publisert 9. juli 2012 kl 05.36
Sist oppdatert 9. juli 2012 kl 05.36
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen