Film og klatring

Drar du på Fjellfilm 13. -15. september kan du både treffe Leo Houlding, få en eksklusiv titt «behind the scenes» på den norske fiksjonsfilmen Fallet, se premierer på flere klatrefilmer og ikke minst klatre selv.

Sist oppdatert: 6. september 2013 kl 11.14
Filmvisning under Fjellfilm 2012.
Filmvisning under Fjellfilm 2012.
Lesetid: 3 minutter

For klatrere er Fjellfilmfestivalen nå enda mer aktuell, rett og slett pga de nye klatremulighetene som har åpnet seg.

– Etter at Fjellfilmfestivalen i fjor flyttet fra Turtagrø til Gjendesheim, åpnet det seg uendelige aktivitetsmuligheter, sier festivalsjef Marte Strand til norsk-klatring.no.

I år tilbyr Fjellfilmfestivalen for første gang organiserte turer til et lokalt crag for grupper både lørdag og søndag under festivalen. Det var stor interesse for disse klatreturene og som første, utsolgte aktivitet måtte festivalen skalke klatrelukene allerede i juli. Klatreutflukten, som ledes av DNT Fjellsport, gir muligheter for både erfarne klatrere og nybegynnere, men legger fokus på å gi et tilbud til nybegynnere, ved at man kan låne utstyr og at organiserer cragget slik at man både kan prøve seg på topptau og på led med veiledning.

– Søndagsklatringen var mest populær – det tyder på at festivaldeltakerne er innstilt på å benytte helgen fullt ut, sier Strand videre.

– Jeg tipper at de aller fleste både skal på tur på lørdag, helt sikkert danse seg svette på Petzl Dunjakkedisko på kvelden og så skal de til Tronoberget for å utnytte hele siste dag på søndag. Høres ut som en perfekt festivalhelg spør du meg, smiler hun.

– Vi ser frem til å begynne en dialog med Jotunheimen Fjellsport for å finne ut hvilke andre muligheter det finnes i området rundt Gjendesheim.

Klatrelegende, fiksjonsklatrefilm og alpin klatring

Filmene har en helt spesiell rolle på Fjellfilmfestivalen, slik navnet tilsier. På årets festival får gjestene se Autana fra 2012, med Leo Houlding, Sean Leary og Jason Pickles i hovedrollene. Filmen gir dermed en ekstra dimensjon til Leo Houlding sitt foredrag, som man kan se både fredag og lørdag under festivalen.

På Fjellfilm treffer man også et nyskapende, norsk filmcrew. Klatring har en sak med regissør Håvard Gossé Bergseth i Impulser i inneværende utgave av Klatring (116). På Fjellfilmfestivalen tar Gossé Bergseth med publikum bak kamera i den utfordrende produksjonen av kortfilmen.

Premierer

Det er enda flere godbiter i godteposen for klatreinteresserte på utkikk etter inspirasjon, med premierer på rekke og rad: årets utgivelse fra Petzl; Petzl RocTrip Argentina, den historiske beretningen om fjellklatringens begynnelse i Sunnmøres Fjellhistorie, den norske filmen Joika Dream som norsk alpinklatring, og 82 – The Alpsom Tormod Granheims bestigning av alle de 82 4000-meterstoppene i Alpene er unike og spennende tilskudd til filmprogrammet på Fjellfilmfestivalen.

– Årets filmprogram er det beste vi noensinne har hatt! Vi er veldig stolte over å presentere disse filmene for det klatreinteresserte publikummet på Fjellfilm, avslutter Strand.

fjellfilm2012
fjellfilm2012

Fjelltur: Utsikt og lett klyving på Knutshøe under Fjellfilm 2012. Foto: Sigurd Løvfall

Publisert 6. september 2013 kl 11.14
Sist oppdatert 6. september 2013 kl 11.14
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen