Sunniva Haave tok en overraskende, men absolutt fortjent seier i den franske konkurransen Tout a Bloc i l'Argentiere nå i helgen. Sunniva var helt rå i finalen og gjorde ingen feil, og det sendte henne til toppen av pallen forran to unge slovenere som er blant de beste juniorene i Europa, tidligere verdensmester Melanie Sandoz, verdenscupfinalist Chloe Caulier og meg selv. 

Sunniva Haave på toppen av pallen. Foto: Bjørn-Inge Myklebust

Finaleheatet var et sterkt heat og bare det å komme seg til finalen var en liten seier i seg selv for både Sunniva og meg. Sunniva var siste dame inn i finalen, noe som betyr at hun er første ut og har absolutt ingenting å tape. En situasjon hun likte svært godt.

-  I finalen var det bare å klatre og kose seg.

En mentalitet som definitivt funket for ungjenta fra Oslo. Det er ikke sjeldent man ser nettopp dette i buldrekonkurranser, at resultatlisten blir snudd på hodet. Sunniva gikk to av tre buldre på færrest forsøk og vant med det konkurransen forran de to unge slovenerene og franske Sandoz som også gikk to buldre. Chloe gikk en bulder og jeg gikk ingen.

To fornøyde jenter med en fornøyd coach. Foto: Bjørn-Inge Myklebust

For min del ble bulderne litt for tekniske. Jeg stod på tjukkasen frustrert og skjønte ikke hva jeg gjorde feil. Takene var gode og det var ingenting som tilsa at dette skulle være noe å falle på, men mangel på de skillsene som krevdes for å toppe buldre gjorde at jeg stod igjen med null topp. Sunniva var der i mot i sitt ess og gikk den første tekniske bulderen på tre forsøk og nummer to som var en koordinasjonsbulder i andre forsøk. Den siste og fysiske bulderen var den jeg følte meg komfortabel og sterk på, en bulder man virkelig kunne ta i og kjempe på, men denne bulderen viste seg å være litt i hardeste laget og fikk ikke se en eneste topp. Selv ikke av favoritten Chloe Caulier, som er et beist på fysiske buldre.

Tina Hafsaas på det fysiske sistebulderet. Foto: Bjørn-Inge Myklebust

- Det morsomste med konkurransen var at det var en annerledes form for kvalik, å klatre finale sammen med deg forran et stort og heiende publikum og selvfølgelig å vinne.

Kvalikformatet i denne konkurransen er veldig annerledes enn hva vi har i Norge. Formatet er 35 buldre, alle buldre er verdt 1000 poeng delt på antall topp. Er det ti topp av en bulder får du 100 poeng. Er du alene om å toppe får du 1000 poeng. Dette gjør hele kvalifiseringen til en taktisk runde, problemet er i midlertid at det er umulig å følge med på hva de andre utøverne gjør og man må bare gå med sin egen rytme og håpe at det holder. Jeg kvalifiserte meg til finale ved å gå et par harde buldre som kun så mellom to og fire topp, mens Sunniva kvalifiserte seg til finale ved å gå veldig mange i tillegg til en teknisk en som ikke så veldig mange gikk. Med 35 buldre er det selvfølgelig mange lette, og med så og si samme buldre for damer og herrer ble det dessverre en litt dårlig runde for herrene. For damene var det perfekt, ettersom man kunne gå videre med enten mange buldre eller få harde, men for herrene måtte du gå både mange og harde.

Thilo Schröter tok også turen ned til Frankrike, men endte som nummer syv. Som i verdenscupen er det bare seks som går videre til finale og han måtte dessverre se finalen fra sidelinjen. Selv 32 topp var ikke nok. De tre hardeste bulderne fikk se noen topp, men det var få og det var mange sterke herrer med fra både Frankrike, Spania, Slovenia, Sveits, Sverige og Belgia. Thilo hadde en hektisk reise ned fra Lofoten og med lite søvn sa han det var vanskelig å ta i, men at alle bulderne han gikk var ganske greie. Ideelt sett burde det kanskje vært flere harde, sånn at man ikke var nødt til å gå alle bulderne for å gå videre. I solsteiken og begrenset tid er det vanskelig å få nok tid til å i det hele tatt å gå så mange buldre.

Thilo Schröter topper en av de hardeste bulderne. Foto: Tina Hafsaas

Det var uansett en morsom norsk dag. Det er kanskje ikke en verdenscup eller en stor internasjonal konkurranse, men Tout a Bloc har hvert år et par utøvere med toppnivå stillende til start og det var rått at Sunniva stakk av med seieren. Hun sier selv at bulderne føltes ganske greie ut og at hun har mer å gi.

- Jeg gleder meg veldig til verdenscupen i Munchen i august, og det var veldig godt å få en konkurranse før den. Jeg merket at det var lenge siden forrige buldrekonkurranse.

Og det kan jeg si amen til. Når det er lenge siden forrige konkurranse er man litt rusten, rutinene er ikke helt på plass, hodet er litt for tilstede og det er generelt vanskelig. Det er viktig med en gjennomkjøring før de store konkurransene og jeg gleder meg til å se hva Sunniva og resten av det norske teamet kan få til i München.

- Å få det til i Tout a Bloc har gitt meg lyst til å trene enda hardere, så jeg kanskje kan få det til i en verdenscup også, avslutter Sunniva med.

I tillegg til oss tre var også Ingrid Amundrud, Lisa-Marie Kvandhal, Tuva Eik Haave, Albert Suthurst, Loe Bøe, Kristoffer Klev og Patrick Pedersen med. Fem av dem er på landslaget og konkurransen i helgen var en del av en lenger samling hvor både europacupen, Tout a Bloc, klatring i Ceuse og til slutt verdenscupen i Briancon er en del av agendaen. 

Verdenscupen i Briancon er neste konkurranse, og den går av stabelen på fredag. I både Villars og Chamonix var jeg alene, og selv om jeg har venner å reise med har det definitivt sine fordeler å ha coach. Jeg gleder meg veldig til å klatre og være der som et stort norskt lag.