Den balanserte sannhet

Begge kjønn på hardt fjell

Sist oppdatert 24. januar 2014 kl 13.27
Chris Sharma naken på fjellet. Faksimile fra http://espn.go.com/. Foto: Boone Speed
Chris Sharma naken på fjellet. Faksimile fra http://espn.go.com/. Foto: Boone Speed

Da vi presenterte vakre bilder av nakne klatrekvinner på fjell lot ikke reaksjonene vente på seg. 

Det begynte med påstander om sexifisering av kvinnen, men utviklet seg til en langt mer nyansert debatt (se Klatrings facebookside). 

For de uinnvidde kan saken sees her: http://www.norsk-klatring.no/Inspirasjon/Uten-en-traad

Vi la altså ut ett, kun ett bilde, og linket til en av verdens største klatrenettsider, rockandice.com, som har bildene liggende fast på forsiden. 

Vi må først si at reaksjonene var overveldende positive. På nettsiden har så langt 167 «liket» saken, og 100 på facebooksidene.

Bare 5-6 personer har til nå uttrykt seg negativt i innlegg under saken og på facebook. Ca like mange positivt og flere kom med nyanserte innlegg.

Dette er jo en interessant og prinsippiell diskusjon

Om vår mening om bildene «sexifiserer» kvinnen kan vi si følgende:

Det er primært to kjønn her på kloden. Med ett bilde i saken måtte vi velge ett kjønn. Siden det kun er damer som er på bildekarusellen til rockandice.com, var det naturlig å velge en dame. 

Bildene er vakre og verdige og viser kropp på fjell. Mykhet mot hardhet, både i taktilitet og form. Modellene er helt åpenbart ikke tvunget til det de gjør.

Man vil alltid – om man prøver – kunne tolke slike bilder som «sexifisering». Kvinnekroppen er – liksom mannekroppen – sexy. Det vil begge kroppene alltid være, og det er derfor vi forplanter oss.

Vi som jobber på norsk-klatring.no, eller i magasinet Klatring for den saks skyld, har overhode ingen kjønnsdiskriminerende holdninger. 

Våre holdninger er frie og inkluderende. Vi jobber for at alle skal ha rom for å være den de er, uansett dyktighet, form, kjønn eller legning. Lederen i Klatring 117, som vi jobber med nå, handler om homofiles plass blant klatrere og vil underbygge det ståstedet.

Men holdningene våre er også frie i den forstand at kjønn er kjønn og kropp er kropp. Vi er ikke forpliktet til i alle saker å belyse alle sider, når saken taler for seg selv. Vi må ikke vise en mann for hver gang vi viser en kvinne – eller motsatt.

På lang sikt er det uansett viktig med et balansert blikk. Vi ville jo aldri hatt en ukentlig serie med nakenbilder av kvinner – eller en fast spalte med midtsidepike i bladet. Dette ville helt klart vært sexifisering. 

Vi ville heller aldri valgt en slik retning, selv med begge kjønn. Klatring handler om klatring, ikke nakenhet. 

Saken er en kuriosa, en «se hva som skjer»-sak, ala denne: http://www.norsk-klatring.no/Inspirasjon/Klatring-er-mest-sexy

Til slutt kan det nevnes at redaksjonen har fått utelukkende støtte fra alle de kvinner vi har vært i kontakt med angående saken etter at debatten startet. Alle har reagert med overraskelse på de negative innleggene som har kommet.

En kvinnelig leser skrev følgende i en epost:

– Jeg skjønner ikke hvorfor man som kvinne blir støtt av det bildet. Det er jo en fin kropp, og hadde man lagt ut bildet av en mann hadde kanskje noen kvinner følt seg oversett og spurt «hvorfor man ikke prioriterer bilder av kvinner», hva vet jeg. Muskelbilder av menn blir jo stadig lagt ut og man ser jo hverken pupp eller kjønn egentlig, kanskje untatt rumpa. Kunne like gjerne vært en mann for min del, bildet hadde ikke vært mye anderledes. Hadde det derimot vært pupper, kløft og sexfokus, hadde det vært noe annet ... men det er jo ikke tilfellet. 

For balansens del skal vi uansett linke til litt mannekropp. Verdens (nest?) beste klatrer Chris Sharma lot seg nemlig avbilde, sammen med sin kjære Daila Ojeda. Litt annerledes, og om det like vakkert får du selv avgjøre. 

Det er Boone Speed som har tatt bildene. 

http://espn.go.com/espnw/photos/gallery/_/id/9429017/image/21/chris-sharma-daila-ojeda-2013-body-issue-bodies-scenes-espn-magazine

sharma2
sharma2

Mannebein: Her litt snacks for dere kvinner, evt homofile menn: Chris Sharma poserer for http://espn.go.com/. Foto: Boone Speed

sharmaojela
sharmaojela

Nakne stjerner: Chris Sharma og Daila Ojeda på http://espn.go.com/. Foto: Boone Speed

Publisert 9. august 2013 kl 11.43
Sist oppdatert 24. januar 2014 kl 13.27
annonse
Relaterte artikler

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen