De ti beste klatrebildene er kåret

Klatring 139 er ute hos abonnenter og vinnerne av fotokonkonkurransen er dermed avdekket

Sist oppdatert 31. mai 2017 kl 18.57
Dette bildet vant ikke medalje, men er blant de ti beste. Det viser Holtetannspinakkelen og er tatt av Håvard Myklebust.
Dette bildet vant ikke medalje, men er blant de ti beste. Det viser Holtetannspinakkelen og er tatt av Håvard Myklebust.

Vi mottok oppunder 100 bilder til fotokonkurransen vi annonserte i vinter. Mange av dem var veldig gode. Ofte er det ikke enkelt å kåre vinnere, men denne gangen var det for juryen ikke vanskelig å enes om de tre topplasseringene.

Det aller beste bildet, fra Shangri-La på Hornaksla i Romsdal, sto NRK-fotograf Torje Bjellås for. Her er det, i all sin prakt:

torje
torje

Torje forteller om bildet: «Dette var eit bilete eg tok undervegs ein tidleg haustdag. Eg filma og fulgte etter Henki Flatlandsmo og Odd Tokle Sæbø i forbindelse med eit opptak til tv-serien Fjellfolk til NRK – der eg var fotograf. Eg ville ha Henki, som var ein av våre hovudpersonar i serien, opp ei rute som var av det klassiske slaget der inne. Henki valgte ut Shangri-La, og vi gjorde det på den måten at eg gjekk ned i eige tau frå andrerampa og jumarerte opp ved sida av dei og filma og fotograferte undervegs. Biletet vart teke på femte taulengde.
Eg ville ha med mest mogleg av Romsdalen og Trolltindane, så eg ligg tett i veggen med vidvinkel 16 mm. Biletet er justert litt i etterkant for å auke kontrastane. På den måten trer dei dramatiske fjella fram med sine mammut/elefant-skikkelsar med auge overalt. I tillegg likar eg å bruke noko vignett for å trekke merksemda inn mot midten. Biletet er teke med eit Canon 1D-C. Obektiv 16-35 mm.»

Torje får en TomTom Adventurer pulsklokke til en verdi av ca 3000 kroner i premie.

Andreplassen gikk til Håvard Myklebust, med bilde fra Mohns Pinakkel i Molladalen.

mohns pinakkel
mohns pinakkel

Håvard forteller om bildet: «Tatt på retur frå Mohns Pinakkel ad Normalruta (går frå klatraren og opp profilen til toppen, grad 5). Fotografen står omlag ved innsteget ved H3-nåla som vi klatra etterpå. Snudde meg tilbake og oppdaga dette trolske motivet som vart forsterka med svart/kvitt. Synest det framheva mystikken mellom pinakkelane slik tåka ofte gjer i Molladalen. Klatraren framhevar dimensjonane mellom ein av desse. Mohns pinakkel har forøvrig fleire spennande ruter opp sørveggen, blant anna den Tore Lundberg og Hans Christian Doseth gjekk i 1984, grad 7-.»

Håvard får en TomTom Adventurer pulsklokke til en verdi av ca 3000 kroner i premie.

Tredjeplassen gikk til Timme Ellingjord, med bilde fra Østkammen på Kugelhornet:

kugelhorner 2
kugelhorner 2

Timme sier om bildet: «Denne er en veldig spesiell tur for meg, da den ligger veldig nært hjemmet mitt, bare 20-30 min med bil. For de som har gått ruta så skjønner man fort hvorfor den er en klassiker. Den er enkel, men utrolig vakker, spektakulær og passe eksponert. For selv om den er lettsikret, er det ikke bestandig like hyggelig å balansere på en kam som på det smaleste er under en meter, med flere hundre høydemeter ned på hver side.
Ruta er også spesiell for meg fordi det var en av mine siste skikkelige klatreturer med min storebror, Aleksander Ellingjord, før han ble syk. Han har vært forbilde og turkompis i så mange år. Siden dette har vi ikke fått vært noe særlig på tur, noe som definitivt er et stort savn.»

Timme får et års abonnement på Klatring og en Klatring hettegenser, med verdi tilsammen ca 1000 kroner. Se flere bilder fra Timme her: www.hvitblikk.com

Resten av de 10 bildene som fikk topplasseringer kan du se i Klatring 139, som er i salg fra torsdag 8. juni.

Publisert 31. mai 2017 kl 18.57
Sist oppdatert 31. mai 2017 kl 18.57
annonse
Relaterte artikler

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen