En god topptursekk skal ha plass til alt du vil ha med deg, men samtidig skal du nesten ikke merke at du har den på deg, verken på vei opp eller ned. Det betyr at sekken bør ha lav egenvekt, sitte godt på ryggen og ha gode løsninger for pakking av utstyr. Viktigst er likevel at den må ha plass til det du trenger å ha med i sekken. Hvor stor sekken trenger å være avhenger litt av hva slags turer du går på. Er du primært på heisbaserte toppturer eller korte dagsturer, kan du klare deg med en sekk på 30 liter, men skal du på dagsturer på 3-4 timer eller mer trenger du fort 35-45 liter for å få med deg det mest nødvendige. 

Nok plass er en ting, men det er selvsagt også viktig at sekken er god å bære, og sitter godt på ryggen når du skal ned. Det beste tipset når det kommer til bærekomfort er å prøve sekken før du kjøper den. Vi er alle ulikt bygd, og en sekk som er perfekt for en kan være helt feil for deg. Så lenge du har skiene på beina er det begrenset vekt i en standard dagstursekk, og de aller fleste bæresystemene takler den vekten bra. Hvis du derimot går turer med skiene på sekken blir det større skille mellom sekkene. Da blir det vesentlig viktigere med et godt bæresystem, et godt hoftebelte og gode skulderremmer, samtidig som den må ha gode justeringsmuligheter slik at du kan få vekten tett på ryggen.

Til slutt bør en god sekk ha enkle løsninger for feste av og tilgang til utstyr. Skifester bør være på siden av sekken, feste på framsiden gir deg en baktung last. En del sekker har en fast størrelse på skifestene, dette kan fungere bra, men sjekk at de er brede nok (og ikke alt for brede) til de skiene du har tenkt å bruke. Sekken bør også ha feste for isøks. Hvis uhellet skulle være ute er det også viktig med rask tilgang til skredutstyret. Du kan løse dette med gjennomtenkt pakking, men flere sekker kommer med egne «skredlommer» i front som sikrer at utstyret alltid ligger lett tilgjengelig. Dette sørger også for at det er lettere å holde orden i hovedrommet på sekken. Det er en stor fordel om det er lett å få tak i ting som ligger i hovedrommet, selv når du har festet ski på sidene. Med kun en åpning i toppen av sekken kan dette være vanskelig, men løsninger med andre åpninger, for eksempel i bunn eller på sidene kan gjøre tilgang enklere. Ulempen er at glidelåser ofte er et svakt punkt på en sekk. For at en slik løsning skal fungere over tid må det være god kvalitet på glidelåsene, og gjerne overlappende remmer som kan avlaste glidelåsene.