Barn trenger også klatresko. Det er klart de gjerne klatrer barbent eller med sokker, men det kan både gjøre vondt og er lite hygienisk. Så kan man spørre seg; Hvilke egenskaper er det barn ser etter i en klatresko? Kantegenskaper, smøreegenskaper og følsomhet? Neppe. Når man ser barn klatre så går det alle veier med armer og bein. Lite presisjon er gjerne regelen heller enn unntaket. Og hva er det barn misliker mest? At skoene er for trange – at de er vonde. Derfor er en behagelig passform noe av det viktigste hos en barneklatresko. Andre egenskaper som er å legge merke til er at de er enkle å ta av og på, og har et langt livsløp. Dette siste handler ikke om slitestyrke, men at de kan brukes mens barnet vokser. De som har barn vet jo at sko knapt holder en sesong før de er for små. Derfor må de kunne tøye seg bra, og gjerne slakkes godt ut i helen, for å gi plass til små barneføtter.

Evolv Venga

En proff liten sko fra denne ekspanderende amerikanske produsenten. Om den hadde vært blåst opp til voksenstørrelse, kunne den fungert også for oss; Detaljene er nemlig bra. Presis form i front, solid lukking og en god borrelås i bakkant som sørger for å holde foten presset fram i front, samtidig som den åpner for at foten kan vokse. Men det er også nettopp her problemet stikker. Det er ikke mange barn som kan nyttegjøre seg disse egenskapene. Skoen er rett og slett for stiv, og testpanelet syntes den var vond. Systemet for justering av størrelse er også for stivt, det er for vondt å strekke skoen, og helen vil gnage om den strammes inn for å gjøre skoen mindre. Åpningen er ok, men skulle gjerne vært litt større. Men det er mye bra med Venga, så om barnet ditt sikter etter pallplassen i neste buldrekonkurranse kan nok dette være skoen å gå for. Bare merk deg at puddingen fort vokser ut av dem. Overdel i kunststoff.

+ Presis og godt laget

- Lite å utvide, stiv, kan oppfattes som vond

Mad Rock Mad Monkey

En behagelig sko fra Mad Rock. Lett og myk, nydelig for barneben – så lenge de passer. Produsenten har lagt inn slakkesystem i helen, med to borrelåser, slik vi gjerne skulle sett på Stickit. Problemet med Mad Monkey er at de ikke har noen praktisk funksjon. På Stickit er helen i mykt tøy. På Mad Monkey er helen som for en vanlig klatresko – laget for å holde skoen fast i lengderetningen. Strammingen har derfor ingen effekt, og det er merkelig at den er lagt inn. En solid borrelås er lagt over vristen – litt vel solid etter vår mening. Den er vanskelig å få opp for barn, og en kan undres hvorfor det er lagt inn dobbelt så mye borrelås som på sko for voksne. Ut over det er skoen myk og god og den fikk få klager fra testpanelet. Overdel i syntetisk stoff.

+ Lett og behagelig

- Utvidelsessystemet fungerer ikke, for stor borrelås på vristen

La Sportiva Stickit

Det italienske firmaet har gang på gang bevist sin dyktighet – på innovasjon, produktutvikling og markedsforståelse. Så også med denne barneklatreskoen. Den er myk, med god åpning og med enkel lukkemekanisme som er lett å stramme og slakke – og åpne. Små barnehender synes nemlig det kan være vanskelig å få opp store borrelåser. Stickit har en liten borrelås som kan minne om systemet på storebrødrene Futura og Solution. Stickit tøyer seg også mye, slik at barnet kan bruke den lenge, før den må byttes til en større sko. En ting vi savner er en egen stramming og slakking av helen. Slik det er nå er den koblet til borrelåsen. Med en egen stram- ming i helen ville Stickit kunne hatt bedre passform mens barnet vokser. Uansett: Stickit er rett og slett best i denne testen. Overdel i lær.

+ Myk, enkelt å ta på, til å vokse i

- Burde hatt egen stramming i helen

Se her for vår store test av klatresko for voksne.