Navnet skjemmer ingen, men like mye som man som regel kan stole på at de låser, bør man alltid være skeptisk til å gi fra seg ansvaret for den som klatrer til et automatisk system – og dermed alltid ha en haånd på tauet. Og ikke minst lære grundig hvordan de fungerer. For de kan svikte; så godt som alle de mekaniske taubremsene kan misbrukes slik at tauet ruser ut, istede for å bremses. For GriGri er det «bare» å klemme hardt ned på den fjærbelastede bremsedelen, og om din klatrepartner faller vil han ikke stoppe før et ublidt møte med bakken. Om man holder Trango Cinch i en spesiell vinkel har det hendt at låsemekanismen ikke trer i kraft slik den skal. Derfor er det mange som insisterer på at de skal hete «assisterende» taubremser og ikke «automatiske» taubremser. Så, hva er de mest aktuelle «assisterende» taubremsene? Man kan dele de inn i to klasser: De med bevegelig mekanikk, ala Cinch og Grigri og de med kun faste deler, som Smart, Click Up og Jul.

Edelrid Mega Jul
Denne minner mest av alle dingsene i denne testen om en helt vanlig taubrems. Forskjellen er at Edelrid har frest ut en slisse, slik at tauet under belastning jammes fast mot karabinen, og låser «helt». Andre tilsvarende taubremser krever at man holder i tauet (ja, man skal holde i tauet også på Julen). Det at den låser helt medfører også, som for de andre «assisterende» bremsene, at man må gjøre noe for å hindre låsing ved utmating.
Edelrid har løst dette med en forlenging av karabinwiren i utadgående retning; man skal putte tommelen inn og fysisk holde taubremsen unna låseposisjon. Dette minner litt om løsningen for Smart, og oppleves noe tilsvarende. Begge deler krever trening og man blir nok dus etter hvert. Spørsmålet er om man vil legge ned arbeidet i å få det til. For folk med hang til lange anmarsjer og større vegger kan det definitivt være verdt innsatsen. Kommer i to versjoner, en for tau fra 6,9-8.9 mm og en for tau mellom 7,8 og 10,5 mm. Begge to for både enkelttau og dobbelttau. Vekt: 60 og 65 gram.
Pris kr 399,-
Web: Edelrid.de

Petzl GriGri 2

GriGri trenger vel strengt tatt ingen nærmere presentasjon, men for ordens skyld: GrigGri’en kom til verden i 1991 var det vel, og tok den samme verdenen med storm. Siden har den hatt så å si monopol. Med GriGri 2 har Petzl befestet sin stilling, med enda bedre funksjon og levere vekt.
Måten man skal bruke denne taubremsen på har dog vært til debatt, og noen mener man skal gi ut som for vanlige taubremser. Det er det vel «ingen» som gjør. De fleste klemmer låseklossen nede på et eller annet vis, noe vi ikke skal gå inn på her. Søk på nettet og du finner en del ulike bruksanvisninger. Det vi kan si er at også GriGri skal brukes med respekt. Om du klemmer hardt ned når du gir ut tau, og klatreren faller kan han falle i bakken, om du ikke slipper låseklossen. Så her må man holde lett og følge med. Ut over det er det
vel bare å si at GriGri 2 er en virkelig bra sikringsdings, og de flestes favoritt. Baksiden av gullmedaljen er fremdeles noe større vekt enn de letteste, og at den ikke kan brukes i fjellet. Fungerer på tau mellom 8,9 og 10,3 mm. Vekt 185 gram. 
Pris kr 749,-
Web: Petzl.com

Trango Cinch

Det så lenge ut som Cinch faktisk skulle utfordre GriGris plass på tronen av automatiske taubremser. Man så flere og flere av de og hele klatresentre kjøpte inn til bruk på  faste tau. Men saå har det stoppet litt opp. Hva skjedde? Noen mener at funksjonen er like bra eller bedre enn GriGri 1 og 2, men de fleste vil nok ikke være helt enig. Cinchen har en mer kvadratisk form og ligger ikke så godt i hånda. Den har også ende skarpe kanter som for GriGri-elskere kan oppfattes som ubehagelige.
Cinchen har et stygt rykte på seg for å kunne feile. Om man søker paånettet finner man en hel del opplevelser som gjør meg betenkt. Men om det er feilhåndtering eller feilfunksjon er ikke godt å skjønne, men ting tyder på at sikreren gjerne har holdt for hardt i øvre del av tauet, slik at kraften som er nødvendig for at Cinchen skal låse ikke har kommet opp i riktig nivå.
Bottom line er vel; Alltid bruk hanske på låsehånda, uansett om du bruker Cinch eller andre bremser. Og: Cinchen har vært ansett for å være bra. Den har ikke blitt dårligere. Mange vil mene den fremdeles er et godt kjøp. Funker på tau med diameter mellom 9,4 og 11 mm. Vekt: 182 gram.
Pris kr 799,-
Web: Trango.com

Mammut Smart

Denne ligner en hel del på click up i sin funksjon; karabinen forskyver seg mot et punkt hvor tauet jammes fast. Forskjellen er at der Click Up klikker forbi et punkt, har Smart en glidende overgang, som ikke sperres av en mekanisme eller fysisk hindring, men av håndens bevegelse. Man skal holde bremsesiden av tauet sammen med den røde hendelen, slik at tauet glir over hendelen, og hendelen holdes ut fra karabinen. Dette gjør at tauet glir greit ut.
Det hele fungerer greit, men krever, som for alle andre taubremser, litt øving. Dingsen er superlett, og egner seg derfor også ypperlig i fjellet, om man velger enkelttau. Kommer i en alpinversjon, som vi tidligere har testet i Klatring. Om vi skal si to ord om den og, så må det bli: veldig bra, litt vanskelig å gi ut tau, og låser ikke helt på rappell når man er langt nede på tauet.
Enkelttauversjonen fungerer på tau ned i 8,9 mm. Vekt: 82 gram.
Pris kr 259,-
Web: Mammut.com

Climbing Technology Click Up
Click Up er en relativt ny dings i kategorien assistere sikringsbremser. Den ser kanskje litt rar ut, men like lite som navnet ikke skjemmer noen bør ikke utseende skremme. Click Up er nemlig en velfungerende sak, som allerede har fått sin fanskare. Under testing i Thailand i julen traff vi flere brukere, som rett og slett elsket dingsen. Den fungerer, som navnet sier, ved at stramming i tauet fører til at karabinen klikker forbi et punkt hvor tauet klemmes fast av sitt eget drag. Klikkepunktet har en fjerbelastet liten sak som sørger for at karabinen ikke passerer uønsket, som når man gir ut tau.
Det hele fungerer bra så lenge det fungerer. For av og til, når man skal gi ut tau, klikker tauet forbi, og kommer i låsemodus. Da må man være rask å klikke tilbake,

noe som ikke nødvendigvis er så lett, spesielt ikke når klatreren står superpressa og despeklipper. Men øving gjør mester og ved å holde grepet slik at den nettopp ikke klikker i låsemodus, kan problemet unngås.

Dette er en riktig bra dings, som låer bra og i tillegg kan brukes i fjellet. Vekt: 115 gram. 
Pris kr 590,-
Web: Climbingtechnology.com

Sikringshanske
Man bør alltid bruke hanske når man sikrer. Dette fordi låsefunksjonen ikke alltid fungerer optimalt, og man må derfor ty til fysisk kraft for å stoppe fallet. Om det er sikrerens feil eller mekanismen er ikke alltid godt å si. Å stoppe fallet er uansett sikrerens ansvar.