Vi har hatt mange skotester i Klatring, men av riktig omfattende tester har vi hatt to: i 2006 og 2007 med hhv 32 og 46 par sko. Denne gangen har vi testet 35 par. En del modeller er gamle slagere, og en hel del er nye.

La Sportiva og Five Ten har fremdeles med sine ca 15 år gamle Miura og Anasazi i sortimentet, men nye modeller har selvsagt kommet til; som glimrende Panther, TC Pro, Blackwing og Arrowhead.

Det som er mest gledelig denne gangen er at de relativt nye produsentene, som Evolv og Mad Rock har kommet med sko som virkelig kjemper helt i tet hva angår ytelse. Evolvs Shaman er for eksempel veldig bra på det aller meste. Løsningen som er benyttet er en oppbygning under stortåa, og en anatomisk formet tåboks, slik at man får skikkelig trykk på små tak og i overheng, samtidig som skoen ikke føles trang. En utenkelig kombinasjon for noen år siden. 

Boreal har ellers laget ny friksjonsgummi. Dette spanske merket, som var den mest innovative skoprodusenten på 80-tallet – viden kjent for sin friksjonsgummi, sov i timen og lot konkurrentene passere. Nå har de lansert sine nye gummi Zenith. Våre tester viser markant fremgang i «stickiness», og man føler seg langt tryggere under klatring. Gummien oppleves dog som myk, noe som kan skyldes tykkelsen på gummien på de to modellene (Lynx og Kinatro). Temmelig sikkert er det i alle fall at de er slitesterke. Og det er god økonomi. 

Hvor vanskelig det er å lage en klatresko forstår vi når Five Ten, som har en serie modeller av ypperste klasse, lager en borrelåsmodell av Dragon; Blackwing. Denne oppleves overhode ikke som noe i nærheten av Dragon, og Five Ten går da i etterkant ut og dementerer sammenhengen. Blackwing er uansett en meget god sko, så ingen skade skjedd. 

I tidligere tester har vi analysert skoene ned til minste detalj. Denne gangen kjører vi færre punkter – tenker litt større linjer. Vi har konferert med en hel del klatrere, for å teste våre synspunkter. Vi har både moderert og spisset våre syn, og vi tror at resultatene stemmer for de fleste. Etter denne testen slår det oss at det nå til dags knapt lages dårlige sko; du får enten gode sko eller veldig gode sko. En betryggende situasjon. Lykke til med skovalget.