Hjelm er en plage for de fleste.
På cragget er den så å si aldri med, og den får til nød bli med på tur i fjellet. Selv om de potensielle hodeskadene ved klippeklatring er store, velger de fleste å ikke bruke hjelm når lengden på ruta ikke er mer enn en taulengde. Hva kan grunnen til dette være? Det er åpenbart en blanding av styr, estetikk og at man rett og slett yter dårligere. Når selv det å ta av seg t-skjorta har betydning for prestasjonen kan man jo bare tenke seg hva oppunder en halv kilo på hodet har å si.
Men tidene forandrer seg. Det har først Camp, siden Black Diamond og Petzl sørget for. Sistnevntes hjelm Sirocco veier bare 150 gram. Det er så lite at du – eller er det bare meg – glemmer at den sitter på hodet. Da er vel målet nådd? At hjelm er viktig i fjellklatring er vel knapt nok nødvendig å nevne.
Sjekk vår test av nye Sirocco og fire andre klatrehjelmer her!
Motivert av de nye superlette hjelmene på markedet, kontaktet vi importørene for å teste deres produkter. De fleste er med. Grivel og Singing Rock er fraværende fordi importøren mente deres hjelmer ikke var lette nok. Leseren kan uansett tipses om Grivel Air Tech på 264 gram og Singing Rock Terra på 270 gram.
Klatring har et rikholdig arkiv med tester og utstyrsomtaler: Sjekk vår test av klatresko for jenter, sko for tradklatring eller allroundsko. Vi har også testet assisterte taubremser, isøkser, jumarklemmer og mye mer!
Slik har vi testet
Vi ba importørene sende oss to av de letteste hjelmene fra hvert av deres merker. Hjelmene er prøvd i veggen, vurdert ved besiktigelse og testet rundt skrivebordet.
Alle hjelmene er meget gode produkter. En subjektiv kvalitet er passform, siden alle hoder er forskjellige. Vi var tre stykker, med ulike hodestørrelser. Vi var uansett enige om at alle hjelmene var behagelige nok, og at ingen utpekte seg som vonde, men at noen utmerket seg som bedre enn de andre. Vi opplevde også at alle hjelmene hadde gode, og relativt like justeringsmuligheter. Et unntak er Petzl, som har en magnetisk lukkemekanisme under haka, i kombinasjon med tilsvarende det man ser på andre hjelmer. Det medfører at låsen lettere finner sin plass, men også mer fikling om man ikke er vant til systemet. Det vanlige systemet oppleves som bra, fordi man lettere kan føle seg frem til en gammel og kjent funksjon. Men Petzl skal ha cred for å tenke nytt.
Alle hjelmene, foruten Sirocco har det klassiske plastsystemet i nakken tilsvarende det man finner på arbeidshjelmer. Sirocco har benyttet seg av nylonbånd, noe vi oppfatter som meget vellykket. Det er merkelig at den harde plasten fremdeles benyttes av så å si alle andre produsenter. Nylonbånd er både lettere og mer behagelig.
Hjelmene varierer i vekt fra 150 opp til 340 gram, og 340 gram er fremdeles lett i forhold til hjelmer produsert inntil for få år siden. Denne hjelmen ble tatt med fordi vi fikk den tilsendt av importøren, og fordi vi ønsket å sette de andres kvaliteter i perspektiv. At hjelmen er tyngst betyr ikke at den er et dårlig kjøp. Snarere tvert i mot – den er både bra og veldig billig. Derfor nøler vi ikke med å anbefale den. Om du derimot er opptatt av å glemme at du har noe på hodet når du klatrer, går du for en av de letteste hjelmene. Da må du også akseptere mer enn en dobling av prisen.
Det er også verdt å merke seg at begge de tyngste hjelmene, Mammut El Cap og Camp Armour, begge er i plastskall. Alle de andre hjelmene er i isoporaktige materialer og har, foruten Petzl Sirocco og delvis Camp Speed, plastdekning ytterst.
Bortsett fra Vapor, som ikke har festesystem for hodelykt, var festesystemene temmelig like på hjelmene. Camp Armour utmerket seg muligens som noe mer knotete enn de andre, og på Mammut Rock Riders satt lykta litt for dårlig på.
Alle hjelmene tilfredsstiller UIAAs sikkerhetskrav, så vi har kun forholdt oss til funksjon og bruksytelse.
Et spørsmål på tampen kan være: Hva er det hjelmen skal beskytte mot? Er det fallende steiner eller er det skader som følge av et fallende hode? På cragget er det åpenbart et fallende hode, og det spørs om produsentene bør dele hjelmene i to kategorier, hver med sine speck-krav. Det vil kunne medføre stor innovasjon med hensyn til hjelmer for cragget og inneveggen, og senere muligens enda lettere hjelmer for fjellet. Fremtidens stikkord for hjelmer bør uansett være lav vekt, god funksjon og estetiske kvaliteter.
Ressurspersoner i testen har vært Joakim Thommesen og Anne Charlotte Hauen.