Kristin Harila ble for alvor kjent da hun i april i år besteg Annapurna I, og var i gang med verdensrekordforsøket om å nå alle verdens 14 8000-meterstopper.

I rekordforsøket går hun altså for å slå Nirmal Purjas rekord, og er nødt til å stå på toppen innen starten av november for å kunne slå rekorden. Men den siste delen av forsøket er krevende på grunn av koronarestriksjoner i Kina, hvor hun trenger tillatelse for å kunne gjennomføre siste fase.

Annonse

Sherpaene Dawa Ongju Sherpa og Pasdawa Sherpa har også vært med på hele rekordforsøket.

Her følger vi rekordforsøket dag for dag frem til rekordforsøket er gjennomført. Nedenfor kan du se hvilke topper hun allerede har besteget, og hva som gjenstår i forsøket.

Dette har skjedd i rekordforsøket:

For å lese mer om hver enkelt topp Harila har besteget, finner du full oversikt nedenfor, i tillegg til utfyllende om hvert enkelt fjell i rekordfordsøket.

28. oktober: Kristin Harila gir opp rekordforsøket for denne sommeren, men lover at hun akter å prøve igjen neste år - og da satser hun på å bli den første som bestiger alle verdens 8000-meters topper to ganger på to år.

10. oktober: Pasdawa Sherpa and Dawa Ongchu, som har vært med Kristin Harila på alle fjellene, dropper Cho Oyu, ifølge Explorers Web. De to sherpaene skulle etter planen være med på hele rekordforsøket, men står nå altså over den alternative ruten til fjellet.

Adriana Brownlee and Gelje Sherpa blir med på turen, i tillegg til to andre. Det er ukjent nøyaktig hvilken rute de skal klatre, men skal ifølge nettsiden ikke følge Gelje Sherpas rute fra i fjor.

29. september: Kristin Harila venter fortsatt på klatretillatelse, og er nå i ferd med å vurdere å bestige Cho Oyu fra Nepal.

22. september: Kristin Harila har besteget Manaslu, og meangler dermed to topper for å sikre seg alle 8000-meterne.

13. september: Kristin Harila har ankommet Nepal, og er klar for siste fase av rekordforsøket. Men hun har fortsatt ikke klatretillatelse.

Første fjell er Manaslu, som altså ligger i Nepal.

– Det er godt å komme i gang igjen. På Manaslu får jeg blant annet hjelp av teamet til Nimsdai Purja, som skal forberede tauene til toppen, sier Kristin Harila i en pressemelding.

– Etter to år med pandemi, er det mange som nå skal forsøke å klatre Manaslu. Det er meldt opp til 400 klatrere. Antallet klatrere og sherpaer kommer til å bli utfordrende, og det kan hende at vi må gå i forkant uten at tauene er fikset på forhånd, sier hun videre.

Hun forventer å være på toppen 20. september. Deretter venter altså Shishapangma og Cho Oyu. Sistnevnte kan bestiges fra Nepal, mens det altså er Shishapangma hun er nødt til å få klatretillatelse for å få besteget.

12. september: Kristin Harila har fremdeles ikke fått noen avklaring på klatretillatelsen for å fullføre de siste toppene, ifølge teamet rundt henne. De frykter at dette kan dra ut i tid. Harila er nødt til å stå på den siste toppen innen starten av november for å klare rekorden til Nirmal Purja.

6. september: Kristin Harila venter fortsatt på tillatelse fra Kina for å kunne klatre de siste fjellene. Det er ventet et svar i løpet av kort tid, men det er fremdeles koronarestriksjoner som gjør en tillatelse utfordrende.

Teamet til Harila er klare på at hun kan klatre Cho Oyu fra Nepal, men dette er både krevende og trolig aldri blitt gjort tidligere.

Harila reiser også denne uken tilbake til Nepal i påvente av tillatelser.

2. september: Den kinesiske ambassaden åpner opp om rekordforsøket til Harila, og er positive til å hjelpe til. Etter det Klatring kjenner til, har det også vært møter mellom teamet til Harila og ambassaden. Men det går frem at det er koronarestriksjoner som skaper store utfordringer.

16. august: Harila er hjemme i Norge før fase to, hvor hun venter på klatretillatelse fra Kina for å kunne fullføre rekordforsøket. Klatring møtte Harila da hun holdt foredrag på Arendalsuka. Der var hun fortsatt positiv til å kunne gjennomføre forsøket.

Kristin Harila.
ARENDALSUKA: Kristin Harila tok turen til Sørlandet for å fortelle om rekordforsøket. Klatring møtte 36-åringen i Pollen sent tirsdag kveld. Foto: Anders Holtet

2. juni: Kristin Harila kom hjem til Norge igjen etter å ha fullført fase 1 av rekordforsøket. Klatring møtte hun på Gardermoen, hvor hun fortalte at hun var klar for å reise til Pakistan for å fortsette forsøket.

HJEMME: Den neste tiden skal Harila pakke ut av leiligheten sin, kjøre flyttelass og forberede seg til turen til Pakistan. Utstyr må gjennomgås og vaskes, og noe må byttes. – Jeg tror ikke det blir så mye tid til å slappe av, sier hun. Foto: Knut Andreas Lone
HJEMME: Den neste tiden skal Harila pakke ut av leiligheten sin, kjøre flyttelass og forberede seg til turen til Pakistan. Utstyr må gjennomgås og vaskes, og noe må byttes. – Jeg tror ikke det blir så mye tid til å slappe av, sier hun. Foto: Knut Andreas Lone

Disse toppene har hun vært på:

FASE 1: NEPAL

Annapurna I, 8091 m

Kristin Harila Annapurna besteg 28. april, og ble samtidig den første norske kvinnen til å nå toppen av fjellet som beskrives som verdens farligste.

STARTEN: Kristin Harila ligger godt an i jakten på verdensrekord. Dette bildet er fra toppen av første fjell i prosjektet; Annapurna. Arkivfoto: 8K Expedition.
STARTEN: Kristin Harila ligger godt an i jakten på verdensrekord. Dette bildet er fra toppen av første fjell i prosjektet; Annapurna. Arkivfoto: 8K Expedition.

Dhaulagiri, 8167 m

Kristin Harila besteg det andre fjellet i forsøket, Dhaulagiri, 8. mai i år, en drøy uke etter de andre fjellene.

Kanchenjunga, 8586 m

Kanchenjunga ble besteget 15. mai, i det som blir beskrevet som en lang og strabasiøs tur.

Mount Everest, 8849 m og Lhotse 8516 m

Harila besteg verdens høyeste fjell, Mount Everest og nabotoppen Lhotse 22. mai i år. Der slo hun samtidig verdensrekord som verdens raskeste kvinne mellom de to toppene.

MOTGANG FRA KINESISK BYRÅKRATI: Kristin Harila mangler nødvendige tillatelser for å klatre Shishapangma i Tibet, i jakten på verdensrekord. Her er hun vei opp Lhotse med Everest i bakgrunnen. Foto: 8K Expeditions
MOTGANG FRA KINESISK BYRÅKRATI: Kristin Harila mangler nødvendige tillatelser for å klatre Shishapangma i Tibet, i jakten på verdensrekord. Her er hun vei opp Lhotse med Everest i bakgrunnen. Foto: 8K Expeditions

Makalu, 8463 m

Det siste fjellet i fase 1 av rekordforsøket, Makalu, ble besteget 27. mai. Hun lå da godt an til å slå rekorden, og var ferdig med fase 1 raskere enn noen andre.

FASE 2: PAKISTAN

Nanga Parbat, 8126 m

Det første fjellet i Pakistan, Naga Parbat, ble besteget 1. juli. Fjellet blir omtalt som «dødens fjell» av lokalbefolkningen.

K2, 8611 m

K2 har kun blitt besteget av to nordmenn tidligere, Cecilie Skog og Lars Nessa. Kristin Harila nådde toppen 22. juli, samtidig som Frank Løke, Håkon Åsvang og Ane Færøvig. K2 er et svært krevende fjell, og er verdens nest høyeste.

Broad Peak, 8051 m

Harila besteg Broad Peak 28. juli. Toppstøtet tok rundt 11 timer. Broad Peak er nabofjellet til K2.

Gasherbrum II, 8035

Harila besteg Gasherbrum II, det tiende fjellet i prosjektet, 8. august.

Gasherbrum I, 8070 moh.

Kun tre dager senere, 11. august, stod hun på toppen av Gasherbrum I. Det 11. fjellet i prosjektet, og siste del av fase to..

FASE 3: KINA/TIBET/NEPAL

Manaslu, 8156 m

Shishapangma, 8013 m

Cho Oyu, 8201 m